Главно РС и матица

NATO ће до краја 2018. у Србији одржати двије мултинационалне вјежбе

ТОКОМ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ 1.250 ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛО У 20 ВЈЕЖБИ АЛИЈАНСЕ
  • Представник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Младен Стојадиновић рекао је да је са NATO током 2017. године реализовано 178 активности, од којих у земљи 51, а у иностранству 127 – семинари, курсеви, вјежбе и остали видови сарадње

СРБИЈА ће ове године бити домаћин двије мултинационалне вјежбе под окриљем NATO, изјавио је шеф Канцеларије NATO у Београду, италијански генерал Ћезаре Маринели.

Он је, на радионици за представнике медија, коју је на Тари организовала Управа за односе са јавношћу Министарства одбране Србије, рекао да ће војна вјежба „Регекс“ бити регионалног карактера, на нивоу бригаде, док ће на другој вјежби под називом „EADRCC“, бити разрађивано реаговање у ванредним ситуацијама, усљед катастрофа.

Маринели је навео да је током прошле године NATO обучио 1.250 припадника Војске Србије, који су учествовали у 20 вјежби Алијансе.

Представник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Младен Стојадиновић рекао је да је са NATO током 2017. године реализовано 178 активности, од којих у земљи 51, а у иностранству 127 – семинари, курсеви, вјежбе и остали видови сарадње.

Стојадиновић је додао да се Србија при томе имала минималне трошкове, јер 80 одсто финансира NATO.

Помоћник министра спољних послова Србије Бранимир Филиповић је напоменуо да се NATO јасно изјаснио да поштује војну неутралност Србије, као земље партнера која не жели да постане члан Алијансе.

Изасланик одбране Велике Британије пуковник Сајмон Фицгиб рекао је да Британија препознаје важност Србије у региону и колико је она битна за одржавање мира и стабилности, те да у потпуности поштује циљ Србије да буде војно неутрална, као и опредјељење да сама бира партнере.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар