Главно Федерација/БиХ

Нелсон: Потребни су нам лидери који схватају предности прикључења БиХ НАТО

„БиХ ЈОШ НИЈЕ ЗАДОВОЉИЛА КРИТЕРИЈУМЕ ДА БИ СЕ ЗАВРШИЛА МЕЂУНАРОДНА СУПЕРВИЗИЈА“
  • Упитан како и када БиХ може до евентуалног чланства у НАТО, Нелсон истакао да је БиХ суверена земља и да о брзини којом се креће на том путу одлучује она сама, те да ниједна друга земља не може рећи шта треба да буде њен циљ

ЕРИК Нелсон, амбасадор САД у БиХ,  сматра да у БиХ нису адекватни закони о јавним набавкама, што се посебно показало током пандемије вируса корона и набавке вакцина, због чега их је потребно унаприједити.

– С једне стране, постоје наводи о озбиљној корупцији која, нажалост, кошта и живота у борби против пандемије. Чак и чињеница да та набавка не може ићи транспарентно је индикатор да треба унаприједити Закон о јавним набавкама. Троши се превелики новац и проузрокује одгађање које може да изазове губитак живота – изјавио је Нелсон за Дневни аваз.

Говорећи о улози високог представника у БиХ, Нелсон истиче да САД подржавају ОХР и његову способност да испуни свој мандат, а то је потпуно спровођење цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума.

Он је рекао да БиХ још није задовољила критеријуме да би се обезбиједила међународна супервизија, а то је да се испуни пет циљева и два услова које је дефинисао Савјет за спровођење мира 2008. године.

– Напредак у вези са том агендом до сада је био разочаравајући, не зато што није дјеловао високи представник, него смо очекивали одговорност на локалном нивоу за тај напредак, али ње није било пуно – истиче Нелсон.

Он је рекао да САД сматрају да је ово година када треба рјешавати озбиљне реформе и спроводити их, додајући да је кључна порука у писму члановима Предсједништва БиХ америчког државног секретара Ентонија Блинкена да се уз разговор и консензус иде у постепену промјену Устава.

– Фокус је на спровођењу ограничених, али значајних изборних, уставних, економских и реформи у области владавине закона да би се осигурало да се права грађана у изборном процесу штите, да се унаприједи интегритет правосуђа, смањи могућност за корупцију, побољша економски опоравак и да се почне враћати повјерење међу грађанима – навео је Нелсон.

Он истиче да је то дуг списак, али у томе виде стварне могућности за напредак БиХ у овој години уколико се политички лидери озбиљно ангажују кроз дијалог, изразе спремност да постигну неопходне компромисе да се помогне БиХ да напредује за добробит свих њених грађана.

На питање како и када БиХ може до евентуалног чланства у НАТО, Нелсон истиче да је БиХ суверена земља и од брзине којом се креће на том путу одлучује она сама, те ниједна друга земља не може рећи шта треба да буде њен циљ.

Он истиче да БиХ доноси одлуке о прикључењу НАТО-у, што ће захтијевати консензус међу лидерима земље.

– Требају нам лидери који виде, увиђају вриједности ове врсте партнерства и који су спремни надограђивати се на то, те производити боље резултате за грађане. Знамо да не желимо члана који баш и не жели да буде члан – истакао је Нелсон.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар