Главно Свијет

Нетањаху: Израел неће дозволити да Иран производи нуклеарно оружје

ТЕХЕРАН НИВО ОБОГАЋИВАЊА УРАНИЈУМА ПОДИГАО СА 3,67 ДО 20 ОДСТО
  • У децембру је у Ирану ступио на снагу  Закон о стратешким мерама за укидање санкција“ који предвиђа производњу уранијума са нивоом обогаћења од 20% и више и покретање нове генерације центрифуга у року од три мјесеца. И то: хиљаду ИР-2М центрифуга и најмање 174 центрифуге ИР-6
  • По процјенама експерата, Иран сада покушава да подстакне Вашингтон да се врати у споразум из којег је САД извео Трамп и да направи проблем Израелу који користи све могућности да додатно погорша америчко-иранске односе прије инаугурације Џоа Бајдена (20. јануара). Званични Техеран инсистира на укидању америчких санкција против свог банкарског сектора и забране извоза нафте у Европу

ИРАН је подигао обогаћивање уранијума до 20 одсто у подземним центрифугама на локацијaма Натанз и Фордо.

У та постројења већ је почео да стиже гас УФ6 (уранијум хексафлуорид).

Државна новинска агенција ИРНА пренијела је да је предсједник државе Хасан Рохани издао „одговарајуће наређење.

Обогаћивање уранијума до 20 одсто омогућава знатно скраћивање времена потребног за обогаћивање до 90 одсто што је ниво за производњу атомске бомбе.

Техеран у суштини враћа обогаћивање уранијума на 20 одсто, што је 2015-те замало довело до напада Израела на постројења  иранске атомске индустрије.

Иран постепено подиже обогаћивање уранијума од момента када су САД 2018. године једнострано иступиле из нуклеарног аранжмана свјетских сила са Техераном.

Предсједник владе Израела Бењамин Нетањаху одреаговао је очекивано:

„Одлука Ирана да настави да крши своје обавезе, да повећа ниво обогаћења и развије индустријске капацитете за то не може се објаснити ничим другим осим намјером да развије војни нуклеарни програм. Израел неће дозволити Ирану да производи нуклеарно оружје!

У децембру је у Ирану ступио на снагу  Закон о стратешким мјерама за укидање санкција“ који предвиђа производњу уранијума са нивоом обогаћења од 20% и више и покретање нове генерације центрифуга у року од три мјесеца. И то: хиљаду ИР-2М центрифуга и најмање 174 центрифуге ИР-6.

По споразуму из којег су САД иступиле, Иран се био обавезао да обогаћивање уранијума задржи на на нивоу до 3,67%.

По процјенама експерата, Иран сада покушава да подстакне Вашингтон да се „врати у споразум“ и да направи проблем Израелу који користе све могућности да додатно погорша америчко-иранске односе прије инаугурације Џоа Бајдена (20. јануара). 

Званични Техеран инсистира на укидању америчких санкција против свог банкарског сектора и забране извоза нафте у Европу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар