Главно Федерација/БиХ

Новић: ОБА противзаконито спроводи мјере тајног праћења и снимања

УСТАВНИ СУД БиХ ЈОШ 1. ЈУНА 2017. УКИНУО ОДРЕДБЕ КОЈЕ СЕ НА ТО ОДНОСЕ, А НОВИХ – ЈОШ НЕМА
  • Средоје НОВИЋ: „Ако се свему дода и чињеница да се против директора ОБА води кривични поступак због оптужбе за злоупотребу службеног положаја, а тај поступак је и даље у току без обзира на то што је првостепеном пресудом ослобођен одговорности, онда је свакоме иоле паметном јасно у каквој земљи живимо 

ШЕФ српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић сматра да је недопустиво и невјероватно што на дневни ред парламентарних структура БиХ још није дошао Приједлог измјена закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, што практично значи да ово тијело противзаконито спроводи мјере тајног праћења и снимања.

Новић је за Глас Српске рекао да је Уставни суд БиХ још 1. јуна 2017. године укинуо одредбе постојећег Закона о ОБА, које се односе на тајно праћење и снимање, те да предложене измјене још нису прихваћене, иако је тај суд наложио парламенту БиХ да их промијени у року од шест мјесеци.

Он је подсјетио да је Канцеларија за законодавство крајем маја прошле године изнијела примједбе на приједлог измјена овог закона, када је тај акт враћен на дораду и више никада није дошао на дневни ред.

“Ако се томе дода и чињеница да се против директора ОБА води кривични поступак због оптужбе за злоупотребу службеног положаја, а тај поступак је и даље у току без обзира на то што је првостепеном пресудом ослобођен одговорности, онда је свакоме иоле паметном јасно у каквој земљи живимо”,  оцијенио је Новић.

Новић је напоменуо да је Савјет министара још у марту 2018. године усвојио приједлог закона, када је законодавно-правни сектор изнио примједбе и дао упутства за отклањање појединих неправилности које су, између осталог, биле везане за јединствена правила за израду закона.

“Закон је послије пуне двије године дошао пред Дом народа, а да за то вријеме нису отклоњене неправилности на које је указао законодавно-правни сектор, нити је достављено обавезно мишљење Агенције за заштиту личних података БиХ. Зато је Уставноправна комисија Дома народа закон вратила на дораду и од тада га више нема”, појаснио је Новић, који је и члан Уставноправне комисије.

Када је ријеч о спорним одредбама Закона о ОБА, наводи се да „употребу мјера тајног праћења може одобрити генерални директор, уз сагласност предсједавајућег Савјета министара ако би одгађање проузроковало непоправљиву штету по безбједност БиХ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар