Главно РС и матица

Околић: Програмским актима се не прејудицира чланство БиХ у НАТО

НАУЧНО-СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ВОЈНИ САВЕЗИ ИЛИ ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ“
  • Милош ШОЛАЈА, Факултет политичких наука Бањалука: Република Српска чврсто остаје при својој војној неутралности

Извор: РТРС

ЗА БиХ и њена три конститутивна народа најбоље рјешење је да сарађује са НАТО савезом, али да остане војно неутрална, јер би сврставање у било који војни савез угрозило њене односе са Србијом и Хрватском. Ово је, између осталог, поручено са научно-стручне конференција о теми „Војни савези или војна неутралност – модел за БиХ у времену изазова“, која је одржана у Бањалуци, у организацији Удружења „Центар за лобирање“.

– Засад имамо сарадњу са НАТО и ништа више. Све оно што је до сада рађено, програмским актима је таквог карактера да нигдје не прејудицира да је БиХ у НАТО – истакао је Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ.

Милош Шолаја са Факултета политичких наука Бањалука, наглашава да Република Српска чврсто стоји на ставу војне неутралности.

– То није уграђено у посљедње документе који говоре о неким реформама а односе се на безбједносну сарадњу у оквиру Европе и не прејудицирају будући статус – рекао је Шолаја.

Петко Рашевић, уредник часописа „Безбједоносни форум“, Београд, истакао је да су НАТО-у потребни ресурси.

– Суштинска прича је да су им потребни ресурси и додатне снаге за остваривање њихових агресивних циљева на простору источне Европе. Са друге стране, БиХ нема разлога да се уплете у игру великих и да својим жртвама допринесе остваривању њихових агресивних циљева – поручио је Рашевић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар