Главно Странке

Опозиционе партије траже смјене у здравству и обећавају својима да ће доћи на власт 2022.

ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА БАЊАЛУКА ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ ПРОТЕСТУ ПРИСУСТВОВАЛО ОКО 3.500 ЉУДИ
  • Међу захтјевима које је прочитао Мирко Шаровић и смјена министра здравља и социјалне заштите Српске Алена Шеранића и директора Уиверзитетско-клиничког центра Владе Ђајића, као и свих директора болница који су, како је навео, поступали мимо закона и стандарда при набавци медицинског кисеоника
  • Бранислав БОРЕНОВИЋ рекао на протесту да је слободна Бањалука мотив да буде слободна цијела Република Српска: „Хоћемо да побиједимо зло, режим и тиранију и покажемо да ово може да буде слободна и нормална земља
  • Ненад НЕШИЋ: Република Српска мора бити слободна јер је и наша и њихова, она мора бити мајка свих, а не само једног човјека. Тужан сам што нас је сваким даном све мање, што су плате мале, пензије ниске, привреда лоша и што краду на свему. У октобру 2022. године идемо да побиједимо за српски народ

ОПОЗИЦИОНЕ партије у Републици Српској упутиле су са протестног скупа на Тргу Крајине у Бањалуци три захтјева, који ће, како је најављено, бити проширивани уколико не буду испуњени.

У првом захтјеву, који је окупљенима прочитао предсједник СДС-а Мирко Шаровић, од РТРС-а се тражи да у року од 15 дана на исти начин, као и друге телевизије, у дигитални МУС укључи БН телевизију.

Шаровић је најавио да ће у супротном бити одржан нови протестни скуп испред зграде РТРС-а са новим и проширеним захтјевима.

Он је навео да представници опозиције траже од судова и тужилаштва да хитно процесуирају све одговорне за, како каже, афере настале током пандемије у вези са набавком кисеоника, заштитних маски и респиратора.

Мирко Шаровић (Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Шаровић је рекао да је трећи захтјев моментална смјена министра здравља и социјалне заштите Српске Алена Шеранића и директора Универзитетско-клиничког центра Владе Ђајића, као и свих директора болница који су, како је навео, поступали мимо закона и стандарда при набавци медицинског кисеоника.

Окупљенима су се обратили лидери и функционери осталих опозиционих странака.

Окупљенима се први обратио Бранислав Бореновић, који је поручио да је слободна Бањалука мотив да буде слободна цијела Република Српска.

Бранислав Бореновић (Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Хоћемо да побиједимо зло, режим и тиранију и покажемо да ово може да буде слободна и нормална земља. Да им никада не падне на памет да гуше свој народ, слободу медија и зато ћемо да их побиједимо и срушимо са власти”, навео је Бореновић.

Након њега на говорници на Тргу Крајине се обратио Милан Радовић, који је истакао да се окупио многобројни народ који каже да је доста више овог режима.

Овдје се данас догодио народ и више ништа неће бити као прије. Нема више манипулације, лажи и преваре. За ових 15 година владавине СНСД-а дошли смо у ситуацију да смо много више задужени од другог ентитета, да млади одлазе, довели су борце који су створили РС до просјачког штапа. То више не може. Дошли смо и да одбранимо слободу медија и БН телевизију”, нагласио је Радовић.

Ненад Нешић је рекао да Република Српска мора бити слободна.

Ненад Нешић (Фото: Ведран Шевчук / mondo.ba)

Република Српска је и наша и њихова, она мора бити мајка свих, а не само једног човјека. Тужан сам што нас је сваким даном све мање, што су плате мале, пензије ниске, привреда лоша и што краду на свему. У октобру 2022. године идемо да побиједимо за српски народ. Ако будемо као они, немојте нас трпјети ни годину дана. Република Српска нема право да више трпи”, казао је Нешић.

Саша Лазић Медо, одборник Народног покрете “Бањалука зове” у Скупштини града Бањалука, захвалио је народу што је дошао у великом броју.

Велика ми је част да се обратим свима. Улица је демократски пут изражавања и негодовања. Опустошили су нас горе од било кога. Вријеме је мобилизације, иначе нећемо изаћи из мрака. Невјероватно је у каквом систему живимо. Институције морамо вратити народу. Живјела слободна, а не приватна Република Српска”, казао је Лазић.

Горан Селак, предсједник СПС-а, поручио је да је овај скуп доказ да је народ дубоко разочаран у власт.

Горан Селак (Фото: Ведран Шевчук / mondo.ba)

Радислав Јовичић, предсједник ДНС-а Бањалука, рекао је да живи за јутро када ће устати и рећи: “Живјела слобода”.

Живим за дан када нећу морати да страхујем за своју породицу и пријатеље, за то када ће ми пријетити што ћу изгубити посао јер идем на протесте и критикујем нешто. Овакво српско јединство никада нећу подржати”, навео је Јовичић.

Милан Миличевић, начелник општине Теслић, казао је да на протесту чује само двије ријечи, и то: “Доста је”.

“Доста је страха и превара. Ми се боримо само са истином и не бојимо се тебе, Милораде, ни твојих полтрона, ни жохара, јер се боримо само истином. Ми ћемо дисати чисти зрак и сањати свој сан јер смо јачи и боримо се истином. Отјераћемо вас, Милораде, у мрачне и тамне ходнике прошлости. Желимо слободу говора, слободу медија и све оне који говоре истину”, поручио је Миличевић са скупа обраћајући се Милораду Додику, предсједнику СНСД-а.

Небојша Вукановић је рекао да је сиротиња данас више потлачена него за вријеме Осман-паше Латаса.

“Овдје је 20.000 људи, што показује колико је овај скуп успјешан, док је у Бијељини свега 1.500. Данас је горе него код Турака, сву су нам дјецу отјерали по свијету. Скинули смо ланце и окове и нема стајања више док не уђемо у Палату предсједника РС и Владу РС. Морамо тиранима стати за врат”, казао је Вукановић.

Тривићева је окупљеном народу поручила да јој је срце пуно кад погледа све људе који су се окупили на Тргу Крајине.

Јелена Тривић (Фото: Ведран Шевчук / mondo.ba)

“Ово је слобода и ово им не дамо. Не дамо им Херцеговину, ни Семберију, ни Посавину, ни регију Бирач, ни љуту Крајину. Не дамо им ништа. Једна ријеч их описује и то ‘издајници’. Тој издаји се мора стати ногом за врат. Да се нико никад не усуди да то више уради. Разлика између нас и њих је то што је ми волимо из срца, а они због својих новчаника. Само је народ довољан за нашу побједу”, нагласила је Тривићева.

Вукота Говедарица, бивши предсједник СДС-а, рекао је да постоје двије врсте окупатора, они који нису говорили српским језиком и праве сиротињу и они који говоре српским језиком који се представљају патриотама, а од народа праве биједу.

“Ово је аутократија и ту аутократију морамо побиједити у октобру идуће године. Побиједили смо у Бањалуци 2018, побиједили и 2020, а побиједићемо и 2022. године”, нагласио је Говедарица.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, навео је да се данас креће у борбу против како је рекао режимовог породичног зулума.

Драшко Станивуковић (Фото: Ведран Шевчук / mondo.ba)

“Мојом побједом ослободили смо Трг Крајине и можемо се окупљати против режима. Идемо сада да цијела Република Српска буде слободна. Доста је више афера. Република Српска је уморна због афера. Нећемо се смирити док одговорни не оду у затвор, ми немамо право на то”, поручио је Станивуковић.

Казао је да уколико скупштинска већина у Бањалуци наредне седмице не закаже сједницу града да ће ићи испред њихових просторија да протестује.

“Мора се одржити сједница и усвојити ребаланс буџета који је 23 милиона КМ. Нећемо дозволити да се више бахате на нама”, додао је Станивуковић.

Нешић хтио да се физички обрачуна због транспарента

На протесту опозиције на Тргу Крајине у Бањалуци дигнут је транспарент на којем пише “Од папака црвени се бина, нашу подршку само Вукан има”, преноси АТВ.

Због тог транспарента, лидер ДНС-а Ненад Нешић након говора сишао је са бине и хтио да се физички обрачуна са људима који држе транспарент.

У томе га је спријечио Милан Радовић, а након неколико тренутака Небојша Вукановић уклонио је транспарент.

Протест се одржао у организацији СДС-а, ПДП-а, ДНС-а, СПС-а и покрета за Правду и ред Небојше Вукановића.

Полицијска управа Бањалука: Скупу на Тргу Крајине присуствовало око 3.500 људи

ЈАВНИ скуп који је вечерас одржан на Тргу Крајине у Бањалуци протекао је мирно и без инцидената, саопштено је из Полицијске управе Бањалука.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука у сарадњи са полицијским службеницима других оперативних управа МУП-а Републике Српске успјешно су обезбиједили пријављени јавни скуп.

Скупу је присуствовало око 3.500 грађана.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар