Главно Свијет

Остин: Сваке недјеље разговарам са министром одбране Украјине, некада – и два пута

У ЛЕТОНИЈИ РЕКАО ДА АМЕРИКА ПОМАЖЕ УКРАЈИНИ ДА „ЗАШТИТИ СУВЕРЕНИТЕТ СВОЈЕ ТЕРИТОРИЈЕ“
  • „САД и друге западне земље помагаће Украјини – докле год буде потребно“

СЈЕДИЊЕНЕ Државе и друге западне земље спремне су да пруже Украјини онолику помоћ колика је потребна за заштиту њеног суверенитета, рекао је амерички министар одбране Лојд Остин.

На конференцији за новинаре у Риги након састанка са летонским колегом Артисом Пабриксом. Притом је додатно указао:

„Сједињене Државе су учиниле много да осигурају безбједност Украјине. Али, ми смо једна од бројних земаља, од безмало 50 земаља, које заједно раде на прикупљању средстава и настављају да пружају подршку Кијеву. Посвећени смо идеји да помогнемо Украјини, спремни смо да је снабдијевамо опремом и технологијом, што ће јој омогућити да брани суверенитет своје територије <…>. Наше руководство објављује да ћемо то чинити колико год буде потребно“.

Лојд је у наставку открио:

„Не нагађамо шта је Украјини потребно јер сваке недјеље, понекад два пута недјељно, разговарам са министром одбране Украјине. Разговарамо о току непријатељстава и о томе шта је потребно Кијеву одмах и шта ће му требати у блиској будућности. Задатак Сједињених Држава је да Украјина успјешно брани своју суверену територију“.

САД су 8. августа објавиле нови пакет војне помоћи Украјини од милијарду долара који ће укључивати муницију за HIMARS, NASAMAS и Javelin.

У међувремену се, у самим Сједињеним Државама оштро критикује пружање војне помоћи Украјини. На примјер, Лорен Бојберт (републиканка из Колорада), члан Представничког дома америчког Конгреса, осврнула се на документарац CBS-а, упозоривши да већина војне помоћи коју западне земље шаљу украјинским снагама не стиже до њених трупа на фронту.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар