Glavno Svijet

Palmera zabrinjava samo Srbija, za Stejt departman – problema nema ni u Crnoj Gori ni na Kosovu*

„PRIČA O RAZMJENI TERITORIJA SKREĆE PAŽNJU SA CILJA – MEĐUSOBNOG PRIZNANJA SRBIJE I KOSOVA*“
  • Nije zadovoljan ni posljednjim izborima u Srbiji, ni dostupom opozicije RTS, ni namjerom vlasti da provjeri finansijske transakcije `istraživačkih` struktura i NVO  koje se uglavnom finansiraju sa Zapada
  • Ne krije da Vašington čini sve da režim Mila Đukanovića zaštiti od mogućih stranih uticaja i kampanje dezinformisanja“ i da mu pomognu u „borbi protiv dezinformacija“: „Činimo to da bi naši crnogorski partneri razvili kapacitete za identifikovanje dezinformacija

SPECIJALNI izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog aktuelnih trendova u Srbiji.

Na vebinaru o prilikama na Zapadnom Balkanu, koji je organizovao vašingtonski portal Balkan insajder, Palmer je ocijenio da nedavno održani izbori u Srbiji javnosti nisu ponudili mnogo mogućnosti za izbor, preneo je Glas Amerike (VoA).

Čvrsto smo se zalagali za to da opozicija učestvuje – ali opozicija je tvrdila da izborni uslovi nisu dovoljno fer da bi se tako nešto dogodilo. Zabrinuti smo zbog toga što opozicione političke partije i njihovi politički predstavnici nemaju podjednaku mogućnost pojavljivanja u medijima. Posebno se to odnosi na javnog emitera – Radioteleviziju Srbije. Željeli bismo da se dogode promjene koje će omogućiti da javnost u Srbiji pred sobom ima mogućnost da bira između različitih opcija“, podvukao je specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Govoreći o najavljenoj istrazi Uprave za sprječavanje pranja novca koja se odnosi na pojedince i nevladine organizacije, Palmer je kazao da provera finansijskih transakcija dijela nevladinih organizacija i novinara neće pomoći Srbiji na proklamovanom putu članstva u Evropskoj uniji.

„Zabrinuti smo i zbog percepcije selektivne primjene zakona čija meta su civilno društvo i istraživački novinari. To je nešto što samo može otežati Srbiji da napreduje na svom evropskom putu. Snažno podržavamo evropsku budućnost i perspektivu Srbije i, na kraju, njeno članstvo u Evropskoj uniji. Ali, da bi se taj cilj postigao – potrebno je da se Srbija kvalifikuje za to – što podrazumeva sprovođenje demokratskih reformi. Nadamo se da nas Beograd i vlasti Srbije posmatraju kao partnere u tome. Zasigurno, ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi“, rekao je Metju Palmer.

Povodom predstojećih izbora u Crnoj Gori i strahovanja crnogorskih zvaničnika od mogućih stranih uticaja i kampanje dezinformisanja, Palmer je rekao da SAD čine sve da Crnoj Gori pomognu u borbi protiv dezinformacija.

„Činimo to da bi naši crnogorski partneri razvili kapacitete za identifikovanje dezinformacija. Da prepoznaju kada se dezinformacije puštaju na području Crne Gore – kao i da se suprotstave takvom narativu. Da građanima skrenu pažnju na eksternu prirodu dezinformacija“, podvukao je Palmer koji je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara  SAD.

On je ukazao da pomoć ima više aspekata:

Deo te podrške je tehničke prirode, ali ogleda se i u razvijanju sposobnosti za nadgledanje prostora u koji se slivaju informacije kako bi dezinformacije bile prepoznate. Takođe, pomažemo i u razvoju kontranarativa. Sa naše tačke gledišta, kada uočimo primjenu takve vrste kampanje u Crnoj Gori, ili drugde u regionu – skrenućemo pažnju na to i pomoći da se istina razluči od dezinformacija. Sa ciljem da otežamo stranama koje informacije koriste za potpirivanje nepovjerenja“, naveo je Palmer.

Na sinoć održanom vebinaru o prilikama na Zapadnom Balkanu Palmer je govorio i o Kosovu*, naglasivši da su SAD usredsređene na podršku dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU koji bi trebalo da dovede do sporazuma Srbije i Kosova.

Palmer je rekao da sporazum Srbije i Kosova u idealnom obliku trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dve strane.

Priča o razmjeni teritorija ili bilo kom drugom potencijalnom aspektu dogovora, skreće pažnju sa ključnog cilja, da Srbija i Kosovo i njihove vlade sjede i rade na pronalaženju puta za normalizaciju odnosa. Mi podržavamo taj proces“, kazao je američki diplomata.

On je naveo da je „irelevantno i ometajuće govoriti o pitanjima kao što je razmjena teritorija“, već da se treba „posvetiti onome što je potrebno učiniti kako bi učesnici pregovora napredovali ka sveobuhvatnom sporazumu kojim bi jednom zauvijek bila stavljena tačka na spor“.

Palmer je rekao da mu je drago što je obnovljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

„Mnogo posla je pred njima, strane učesnice pregovora posvećene su ostvarenju napretka potrebnog za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Takav sporazum bi resetovao region i ohrabrio sve države Zapadnog Balkana koje su na putu članstva u Evropskoj uniji“, dodao je izaslanik Majka Pompea, prenio je Glas Amerike.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar