Главно Свијет

Пашињан Јерменима: Засад нема дипломатског рјешења за Карабах – сви у добровољце

НАГЛАСИО: „ЗА НАС ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕДИНО ШТО ЈЕ ПРИХВАТЉИВО АЗЕРБЕЈЏАНУ“
  • „Рат у Карабаху се у овој фази не може дипломатски окончати. Јерменски народ побједу може остварити само с оружјем у руци. Питање Карабаха нема дипломатско рјешење и, почев од овог тренутка, то још дуго неће бити!“
  • Постоје побједа или пораз, ништа друго. Да бисмо побиједили, сви се морамо укључивати у добровољачке јединице. Борбе су, посебно на јужном фронту, веома тешке. Азербејџан користи посљедње ресурсе. Његови ресурси су веома велики, али наши херојски војници наносе непријатељу неописиве губитке“

ПРЕДСЈЕДНИК владе Јерменије Никол Пашињан оцијенио је данас да тренутно није могуће никакво дипломатско разрјешење сукоба са Азербејџаном око Карабаха.

Истовремено је позвао сународнике да као добровољци иду на фронт.

Морамо да признамо да питање Карабаха, у овом тренутку и још дуго времена, не може имати дипломатско рјешење, поручио је Пашињан.

Па наставио: „Рат у Карабаху се у овој фази не може дипломатски окончати. Јерменски народ побједу може остварити само с оружјем у руци. Питање Карабаха нема дипломатско рјешење и, почев од овог тренутка, то још дуго неће бити… Оно што је прихватљиво за Јерменију – неприхватљиво је за Азербејџан. То показује да је бесмислено говорити о некаквим дипломатским рјешењима бар у овој фази.

Борба за права нашег народа значи, прије свега, оружану одбрану наше Отаџбине. Само тако ћемо постићи за нас прихватљиво дипломатско рјешење. Азербејџан сада не пристаје ни на шта осим на предају Карабаха. А сви знате шта то значи“.

Никол Пашињан

Пашињан је признао да је ситуација на фронтовима Карабаха „прилично озбиљна“:

Постоје побједа или пораз, ништа друго. Да бисмо побиједили, сви се морамо укључивати у добровољачке јединице. Борбе су, посебно на јужном фронту, веома тешке. Азербејџан користи посљедње ресурсе. Његови ресурси су веома велики, али наши херојски војници наносе непријатељу неописиве губитке“.

„Свако ко је из Арцаха (Карабаха) треба одмах да иде у Степанакерт, да се упише у добровољце. Позивам све градоначелнике, старјешине села, шефове органа локалне самоуправе, странке, невладине организације да формирају добровољачке групе које ће бранити права јерменског народа. Сви треба да буду на располагању начелнику Генералштаба, а тренутак формирања одреда треба сматрати полагањем заклетве и обавезу извршавања задатака који одреди команда“.

       Министри спољних послова Јерменије и Азербејџана бораве у Москви гдје ће имати одвојене дипломатске консултације са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом о сукобу у Карабаху.

Лавров је у понедељак изјавио да Русија, Азербејџан и Јерменија раде на успостављању механизма контроле прекида ватре.

Раније су најављени за петак у Вашингтону одвојени састанци шефова дипломатије Јерменије и Азербејџана са америчким колегом Мајком Помпеом.

Русија, САД и Француска су посредници за сукоб у Карабаху у оквиру Минске групе ОЕБС-а.

http://fakti.org/jermeni/pasinjan-jermenima-svi-u-rat-za-karabah-zasad-nema-diplomatskog-resenja

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар