Главно Свијет

Пашињан у име Јерменије позвао свијет да призна независност Карабаха

КАНАДА ОБУСТАВИЛА ИСПОРУКУ ТУРСКОЈ СЕНЗОРА И ЛАСЕРСКИХ НИШАНА ЗА ДРОНОВЕ
  • Предсједник владе Јерменије Никол ПАШИЊАН у интервјуу телеканалу Euronews: „Да би зауставила хуманитарна катастрофа и даља ескалација овог ратног сукоба, међународна заједница мора дјеловати одлучно и признати независност Арцаха (Карабаха)“
  • Мировни план плану који је иницирао Иран предвиђа: да Јермени врате Азербејџану шест општина на спољном ободу Арцаха, да Јермени задрже само једну (дио бившег совјетског Црвеног Курдистана који је укинут 1930.), а да Баку, за узврат, призна независност Арцаха (Карабаха)

ПРЕДСЈЕДНИК владе Јерменије Никол Пашињан позвао је међународну заједницу да призна независност самопроглашене Републике Арцах.

Азербејџански и међународни назив Арцаха је – Карабах, а за њега Баку и Јереван воде већ трећи озбиљни рат.

Пашињан је у интервјуу телеканалу Euronews поводом свог апела рекао:

„Да би зауставила хуманитарна катастрофа и даља ескалација овог ратног сукоба, међународна заједница мора дјеловати одлучно и признати независност Арцаха (Карабаха)“.

Пашињан је претходно изјавио да је његова земља спремна на одређене уступке поводом Арцаха (Карабаха).

Ова понуда је претходила позиву свијету да призна Арцах (Карабах), а била је дата прије него што су азербејџанске снаге на јужном фронту (недалеко од границе са Ираном) доживјеле озбиљан пораз.

Сви су изгледи да су ти могући `уступци` били слични плану који је иницирао Иран: да Јермени врате Азербејџану шест општина на спољном ободу Арцаха, да Јермени задрже само једну (дио бившег совјетског Црвеног Курдистана који је укинут 1930.), а да Баку, за узврат, призна независност Арцаха (Карабаха).

Могуће је да су у Степанакерту и Јеревану охрабрени и тиме што је Канада суспендовала свој војни извоз у Турску. А за Анкару је то озбиљан ударац јер Турска за производњу дронова користи канадске сензоре и ласерске системе за навођење.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар