Главно РС и матица

Патријарх Кирил: Односи РПЦ и СПЦ имају и одлучујући значај у односима наших држава

СЕЛАКОВИЋ СА ПОГЛАВАРОМ РПЦ РАЗГОВАРАО У МОСКОВСКОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА
  • Никола СЕЛАКОВИЋ руском патријарху: „Наш патријарх блаженопочивши Иринеј и председник Вучић су поставили јединство наше државе и цркве на један потпуно нови ниво, а наш новоизабрани патријарх Порфирије је наставио путем којим је кренуо патријарх Иринеј“

МИНИСТАР спољних послова Републике Србије Никола Селаковић посјетио је Храм Христа спаситеља у Москви, а потом се састао и са патријархом московским и цијеле Руси Кирилом.

Министар и патријарх разговарали су, између осталог, о блаженопочившем патријарху српском Иринеју, и његовим заслугама за учвршћивање веза Српске и Руске православне цркве.

Патријарх Кирил је констатовао да односи РПЦ и СПЦ имају важан и одлучујући значај када је ријеч о укупним односима наших држава.

Министар Селаковић је патријарху Кирилу, као великом пријатељу српскога народа и СПЦ, пренио поздраве предсједника Србије Александра Вучића.

„Наш патријарх блаженопочивши Иринеј и председник Вучић су поставили јединство наше државе и цркве на један потпуно нови ниво, а наш новоизабрани патријарх Порфирије је наставио путем којим је кренуо патријарх Иринеј“, рекао је Селаковић.

Према његовим ријечима, управо су и наше двије сестринске православне цркве фактор који озбиљно доприноси блискости двије државе и народа.

Министар Селаковић је и овом приликом изразио захвалност предсједнику Владимиру Путину и руској држави на помоћи током пандемије вируса корона, констатујући да су блиски и пријатељски односи предсједника Вучића и Путина свакако допринијели, не само доласку руских стручњака на почетку епидемије, не само испорукама вакцина Спутњик В, већ и чињеници да је у Београду започела и производња вакцина Спутњик В.

(Фото: Зоран Мирковић)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар