Glavno RS i matica

Pod pritiskom SAD Kurtijeva vlada ukinula takse na uvoz sirovina iz Srbije i BiH

PRVOG DANA APRILA UKINUĆE I NA SVE OSTALO, A UVESTI „PUNI RECIPROCITET“
  • Aljbin KURTI: „Odluka o oslobađanju od 100 odsto taksi uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine je izglasana sa 10 glasova `za` i dva uzdržana. Večeras će od 24 sata biti otvoreno šest graničnih prelaza između Kosova i Srbije, za uvoz sirovina“

ŠIPTARSKA vlada ukinula je takse od 100 odsto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je objavila: da od 1. aprila takse ukida potpuno i uvodi reciprocitet.

Kabinet Aljbina Kurtija je saopštio da će to biti „puni reciprocitet po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom“.

Sam Kurti je preko Fejsbuka objavio:

„Odluka o oslobađanju od 100 posto taksi uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine je izglasana sa 10 glasova `za` i dva uzdržana. Večeras će od 24 sata biti otvoreno šest graničnih prelaza između Kosova i Srbije, za uvoz sirovina. Do 1. aprila, Vlada Kosova će donijeti još jednu odluku o uvođenju mjera reciprociteta umjesto 100 posto taksi“.

Kako prenose šiptarski prištinski mediji, za odluku su glasali ministri iz Samoopredjeljenja i ministarka manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi.

Ministri Demokratskog saveza Kosova nisu glasali, a dva srpska ministra bila su uzdržana.

Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Isa Mustafa tražio je potpuno ukidanje taksi, kako su to od Kosova zahtjevale Sjedinjene Američke Države.

Ranije danas Demokratski savez Kosova (LDK) saopštio je da je predat zahtjev Skupštini Kosova za izglasavanje nepovjeranja Kurtijevoj vladi. 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar