Главно Свијет

Полупобуна у подгоричкој општини Тузи због ковид-затварања угоститељских објеката

ЂЕЉОШАЈ: ИМАМ ИНФОРМАЦИЈУ ДА ЋЕ МЈЕРЕ БИТИ КОРИГОВАНЕ, НЕ ЗНАМ ЗА НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ

Ник Ђељошај у разговору са новинарима

  • Премијер Здравко КРИВОКАПИЋ: „Нове епидемиолошке мјере имају за циљ да заштите грађане Тузи јер је здравље грађана изнад свега. Не желим да оптужујем било кога, али је индикативно да је господин Ђељошај желио да овај здравствени проблем преведе у поилитички. Након два телефонска разговора са Ђељошајем одлучио сам да не долазим у Тузи. Не због тога што не поштујем грађане, већ што је ријеч о обичној политичкој представи. Ова влада неће дозволити никоме да спроводи хајдучију јер нико не може бити јачи од државе“

У ТУЗИМА – најмлађој подгоричкој општини, у којој живе углавном Албанци – дошло је до својеврсне побуне против одлуке власти да се на њеној територији, као и у још неким општинама, због епидемије привремено позатварају угоститељски локали.

„Побуну“ предводи предсједник оптине Ник Ђељошај који створену ситуацију користи да се позиционира као шиптарски лидер у Црној Гори.

Влада у Подгорици је саопштила да је спремна да одмах сједне за сто са Ђељошајем и ријеши настали проблем:

„Интерес државе и грађана мора бити испред свих других интереса, а ниједан појединац није и неће бити јачи од државе“.

Премијер Здравко Кривокапић, који је требало да дође у Тузи, казао је да оно што се тамо дешава не служи на част никоме:

„Нове епидемиолошке мјере имају за циљ да заштите грађане Тузи јер тиме показујемо да нам је здравље грађана изнад свега. Не желим да оптужујем било кога, али је индикативно да је господин Ђељошај желио да овај здравствени проблем преведе у политички. Ако би грађани Подгорице посјетили угоститељске објекте у Тузима и Даниловграду – онда би подгоричка болница била препуна грађана те двије општине. Да се то не би десило – ми смо се одлучили за ове мјере које нијесу нити економске, нити политичке, већ искључиво здравствене. Након два телефонска разговора са Ђељошајем одлучио сам да не долазим у Тузи. Не због тога што не поштујем грађане, већ што је ријеч о обичној политичкој представи. Ова влада неће дозволити никоме да спроводи хајдучију јер нико не може бити јачи од државе“.

Ђељошај је узвратио да има одговорност према општини коју заступа и према грађанима:

„Ми ћемо радити свој дио посла, полиција иде тамо гдје има да се ради, добили смо нову иницијативу да разговарамо са представницима Владе. Прихватили смо је, битан нам је разговор. Није битно гдје ћемо, битан је дијалог“.

Истакао је да су се договорили са полицијом да се не затварају локали.

„Имам информацију да ће одлука о епидемиолошким мјерама у Тузима бити промијењена. Немам информацију о налогу за хапшење“ – рекао је.

Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) подржала је Ђељошаја и апеловала да се ситуација смири кроз дијалог, уважавајући чињеницу да у том граду није алармантна ситуација с бројем обољелих.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар