Главно Свијет

Поморска стратегија РФ: Пријетња је стратешки курс САД на доминацију у свјетским океанима

ПОМОРСКА ПАРАДА У ПЕТЕРБУРГУ ПОСВЕЋЕНА 350. ГОДИШЊИЦИ РОЂЕЊА ПЕТРА ВЕЛИКОГ
  • Владимир Путин на паради објавио да ће први носач хиперсоничних крстарећих ракета „Циркон” бити фрегата „Адмирал Горшков”

ТЕЖЊЕ Америке за глобалном поморском доминацијом и раст активности НАТО главне су пријетње по националну поморску безбједност Русије, наводи се у новој поморској доктрини Руске Федерације.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је данас декрет којим одобрава нову Националну поморску доктрину.

“Главни изазови и пријетње по националну поморску безбједност и одрживи развој Руске Федерације, повезани са свјетским океанима, јесу стратешки курс САД ка доминацији у свјетским океанима и њихов глобални утицај на развој међународних процеса”, наводи се у документу.

Ширење војне инфраструктире НАТО ближе границама Русије и све већи број војних вјежби у водама недалеко од руских, такође су наведени као пријетње по националну безбједност.

Путин је данас изјавио да ће испорука хиперсоничних ракетних система „Циркон” Оружаним снагама Русије почети наредних мјесеци.

Први носач „Циркона” биће фрегата „Адмирал Горшков”, а област њене службе биће изабран на основу интереса безбједности Русије, рекао је Путин на обиљежавању Дана морнарице, преноси Спутњик.

Он је нагласио да су могућности ракетног система „Циркон” неограничене.

Русија ће наставити изградњу бродова и пловила и за поморске научно-истраживачке програме, а у приморским регионима десиће се велике позитивне промјене, навео је Путин на поморској паради у Санкт Петербургу.

Путин је подсјетио да је ове године поморска парада посвећена 350-годишњици рођења оснивача руске редовне флоте Петра Великог, под чијом влашћу је Русија стекла статус велике поморске силе, ауторитет и утицај у свијету.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар