Главно Свијет

Помпео признао да Вашингтон жели да американизована Грчка „предводи Балкан“

ПРОДАЈЕ БАЈКУ ДА САД ШИРЕ МРЕЖУ ВОЈНИХ БАЗА САМО ЗБОГ МАЛИГНОГ РУСКОГ УТИЦАЈА И ИРАНА
  • На питање да ли су се САД вратиле на Балкан, Помпео одговорио потврдно, напомињући да се нова одбрамбена сарадња не односи само на америчке базе, већ је много дубља од тога
  • Нагласио да САД чине све што могу да би спријечиле Турску да се удаљи од Запада

АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео је изјавио да САД желе да Грчка предводи Балкан и „ствара стабилност у цјелом региону“.

У интервјуу за атинску ТВ-СКАИ, Помпео који је прошле недјеље посјетио Грчку, рекао је да је увјерен да је „Грчка окренула страницу“ и да има „праву прилику“ да покрене свој развој.

Нови споразум Грчке и САД о одбрани, склопљен током његове посјете, описао је као обострано користан.

На питање да ли су се САД вратиле на Балкан, Помпео је одговорио потврдно, напомињући да се нова одбрамбена сарадња не односи само на америчке базе, „већ је много дубља од тога“.

„Желимо успјешну, просперитетну Грчку. То је добро за америчке инвеститоре, добро за америчка предузећа (…) и наравно одлично и за људе у Грчкој. А у ширем контексту, нама је стало да се Балкан стабилизује, ово је подручје које је, као што знате, пуно изазова и желимо да Грчка буде предводница, …Желимо нови почетак с новим премијером (Киријакосом Мицотакисом), да он са својим тимом поведе регион напријед и ствара стабилност у цјелом региону“, рекао је Помпео.

На питање „шта конкретно Грчка може очекивати заузврат“, Помпео је рекао да би с једне стране била сигурнија, док, с друге стране, има и комерцијалне користи од новог споразума са САД о одбрани.

Говорећи зашто САД задржавају војне базе послије завршетка „Хладног рата“, Помпео је рекао да, иако се СССР распао, „злонамјерни руски утицај остаје на Блиском истоку“, а указао је и на Иран који „наставља да финансира међународни тероризам“.

Помпео је у интервјуу рекао да САД чине све што могу да би спријечиле Турску да се удаљи од Запада.

Поводом трагања Турске за подморским лежиштима природног гаса у ексклузивној економској зони Кипра, рекао је да се САД засад томе супротстављају користећи „дипломатска средства“, односно „једноставно им кажемо да постоје међународно призната правила међународног права и тражимо да их поштују све земље“.

Али, ако Турска настави да у кипарској зони трага за гасом и угрози тамошње интересе америчких компанија за експлоатацију гаса, Помпео је упозорио да „не само да ће се примјенити међународно право, вец́ треба имати на уму да Америка увек чини све што је потребно да заштити своје пословне интересе и своје људе

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар