Glavno Svijet

Pompeo priznao da Vašington želi da amerikanizovana Grčka „predvodi Balkan“

PRODAJE BAJKU DA SAD ŠIRE MREŽU VOJNIH BAZA SAMO ZBOG MALIGNOG RUSKOG UTICAJA I IRANA
  • Na pitanje da li su se SAD vratile na Balkan, Pompeo odgovorio potvrdno, napominjući da se nova odbrambena saradnja ne odnosi samo na američke baze, već je mnogo dublja od toga
  • Naglasio da SAD čine sve što mogu da bi spriječile Tursku da se udalji od Zapada

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da SAD žele da Grčka predvodi Balkan i „stvara stabilnost u cjelom regionu“.

U intervjuu za atinsku TV-SKAI, Pompeo koji je prošle nedjelje posjetio Grčku, rekao je da je uvjeren da je „Grčka okrenula stranicu“ i da ima „pravu priliku“ da pokrene svoj razvoj.

Novi sporazum Grčke i SAD o odbrani, sklopljen tokom njegove posjete, opisao je kao obostrano koristan.

Na pitanje da li su se SAD vratile na Balkan, Pompeo je odgovorio potvrdno, napominjući da se nova odbrambena saradnja ne odnosi samo na američke baze, „već je mnogo dublja od toga“.

„Želimo uspješnu, prosperitetnu Grčku. To je dobro za američke investitore, dobro za američka preduzeća (…) i naravno odlično i za ljude u Grčkoj. A u širem kontekstu, nama je stalo da se Balkan stabilizuje, ovo je područje koje je, kao što znate, puno izazova i želimo da Grčka bude predvodnica, …Želimo novi početak s novim premijerom (Kirijakosom Micotakisom), da on sa svojim timom povede region naprijed i stvara stabilnost u cjelom regionu“, rekao je Pompeo.

Na pitanje „šta konkretno Grčka može očekivati zauzvrat“, Pompeo je rekao da bi s jedne strane bila sigurnija, dok, s druge strane, ima i komercijalne koristi od novog sporazuma sa SAD o odbrani.

Govoreći zašto SAD zadržavaju vojne baze poslije završetka „Hladnog rata“, Pompeo je rekao da, iako se SSSR raspao, „zlonamjerni ruski uticaj ostaje na Bliskom istoku“, a ukazao je i na Iran koji „nastavlja da finansira međunarodni terorizam“.

Pompeo je u intervjuu rekao da SAD čine sve što mogu da bi spriječile Tursku da se udalji od Zapada.

Povodom traganja Turske za podmorskim ležištima prirodnog gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, rekao je da se SAD zasad tome suprotstavljaju koristeći „diplomatska sredstva“, odnosno „jednostavno im kažemo da postoje međunarodno priznata pravila međunarodnog prava i tražimo da ih poštuju sve zemlje“.

Ali, ako Turska nastavi da u kiparskoj zoni traga za gasom i ugrozi tamošnje interese američkih kompanija za eksploataciju gasa, Pompeo je upozorio da „ne samo da će se primjeniti međunarodno pravo, već treba imati na umu da Amerika uvek čini sve što je potrebno da zaštiti svoje poslovne interese i svoje ljude

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar