Главно Свијет

Преговорима у Паризу задољољни и Путин и сарадници Зеленског

„СУСРЕТ ДВИЈЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ТРАЈАО 110 МИНУТА, „НОРМАНДИЈСКА ЧЕТВОРКА“ ЗАСЈЕДАЛА 2 САТА
  • Прије разговора учетворо, Владимир Путин је одвојено разговарао са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном, а њих двоје (свако посебно) са Владимиром Зеленским
  • Један украјински новинар, који је био неколико тренутака у близини Зеленског, написао је да је његов подсјетник за преговоре био написан „његовом руком и на руском језику“
  • По завршетку 15-минутног тет-а-тет разговора са Зеленским, руски лидер изјавио да је задовољан презултатима париских преговора. За сусрет са Зеленским, рекао је да је био „добар и послован“

У ПАРИЗУ су се – ради тражења рјешења за конфликт у Донбасу – срели Емануел Макрон, Владимир Путин, Ангела Меркел и Владимир Зеленски.

Тај формат, само што је прије Зеленског у њему Украјину представљао Петар Порошенко, познат је као „нормандијска четворка“.

Сусрет је почео са сат и по закашњења.

Путин и Зеленски сједили су (за округлим столом) један наспрам другог. Десно од руског лидера био је Макрон, а лијево – њемачка канцеларка.

Иза њих су сједили чланови њихових делегација.

У руској су били шеф дипломатије Сергеј Лавров и Путинови помоћници Јуриј Ушаков и Владислав Сурков.

Прије разговора учетворо, Путин је одвојено разговарао са Меркел и Макроном, а њих двоје (свако посебно) са Зеленским.

Преговори су протекли иза затворених врата. Пуна два сата.

Претходно су се среле руска и украјинска делегација (потрајало је сат и 20 минута), а на крају су и предсједници Русије и Украјине разговарали у четири ока 15-ак минута.

Један украјински новинар, који је био неколико тренутака у близини Зеленског, написао је да је његов подсјетник за преговоре био написан „његовом руком и на руском језику“.

Приликом „сусрета делегација“ било је ријечи и о транзиту руског гаса на запад преко Украјине. Директор кијевског „Нафтогаза“ Јуриј Витренко тај дио преговора је назвао конструктивним и открио да је договорено да буду настављени.

По завршетку тет-а-тет разговора са Зеленским, руски лидер је изјавио да је задовољан резултатима париских преговора.

За разговор са Зеленским, рекао је да је био „добар и послован“.

Портпаролка Зеленског је изјавила да је њихов разговор био „веома успјешан“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар