Glavno Svijet

Pregovorima u Parizu zadoljoljni i Putin i saradnici Zelenskog

„SUSRET DVIJE DELEGACIJE TRAJAO 110 MINUTA, „NORMANDIJSKA ČETVORKA“ ZASJEDALA 2 SATA
  • Prije razgovora učetvoro, Vladimir Putin je odvojeno razgovarao sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, a njih dvoje (svako posebno) sa Vladimirom Zelenskim
  • Jedan ukrajinski novinar, koji je bio nekoliko trenutaka u blizini Zelenskog, napisao je da je njegov podsjetnik za pregovore bio napisan „njegovom rukom i na ruskom jeziku“
  • Po završetku 15-minutnog tet-a-tet razgovora sa Zelenskim, ruski lider izjavio da je zadovoljan prezultatima pariskih pregovora. Za susret sa Zelenskim, rekao je da je bio „dobar i poslovan“

U PARIZU su se – radi traženja rješenja za konflikt u Donbasu – sreli Emanuel Makron, Vladimir Putin, Angela Merkel i Vladimir Zelenski.

Taj format, samo što je prije Zelenskog u njemu Ukrajinu predstavljao Petar Porošenko, poznat je kao „normandijska četvorka“.

Susret je počeo sa sat i po zakašnjenja.

Putin i Zelenski sjedili su (za okruglim stolom) jedan naspram drugog. Desno od ruskog lidera bio je Makron, a lijevo – njemačka kancelarka.

Iza njih su sjedili članovi njihovih delegacija.

U ruskoj su bili šef diplomatije Sergej Lavrov i Putinovi pomoćnici Jurij Ušakov i Vladislav Surkov.

Prije razgovora učetvoro, Putin je odvojeno razgovarao sa Merkel i Makronom, a njih dvoje (svako posebno) sa Zelenskim.

Pregovori su protekli iza zatvorenih vrata. Puna dva sata.

Prethodno su se srele ruska i ukrajinska delegacija (potrajalo je sat i 20 minuta), a na kraju su i predsjednici Rusije i Ukrajine razgovarali u četiri oka 15-ak minuta.

Jedan ukrajinski novinar, koji je bio nekoliko trenutaka u blizini Zelenskog, napisao je da je njegov podsjetnik za pregovore bio napisan „njegovom rukom i na ruskom jeziku“.

Prilikom „susreta delegacija“ bilo je riječi i o tranzitu ruskog gasa na zapad preko Ukrajine. Direktor kijevskog „Naftogaza“ Jurij Vitrenko taj dio pregovora je nazvao konstruktivnim i otkrio da je dogovoreno da budu nastavljeni.

Po završetku tet-a-tet razgovora sa Zelenskim, ruski lider je izjavio da je zadovoljan rezultatima pariskih pregovora.

Za razgovor sa Zelenskim, rekao je da je bio „dobar i poslovan“.

Portparolka Zelenskog je izjavila da je njihov razgovor bio „veoma uspješan“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar