Главно Свијет

Путин Ердогану: Турски ток ради без застоја и Европа треба да вам на томе буде захвална

ТУРСКИ ЛИДЕР У СОЧИЈУ: ТРЕБА ДА ОТВОРИМО НОВУ СТРАНИЦУ У НАШИМ ОДНОСИМА
  • Послије разговора лидера у четири ока, услијевио наставак “у уском кругу“. У руској делегацији био и предсједник Чеченије Рамзан Кадиров

ГАСОВОД „Турски ток“ ради без прекида и европски партнери морају да буду захвални Турској на томе, поручио је данас руски предсједник Владимир Путин на састанку са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у Сочију.

– Вјерујем да наши европски партнери морају да буду захвални Турској на њеној подршци неометаном транзиту нашег гаса на европско тржиште – рекао је Путин, преноси ТАСС.

Он је изразио очекивање да ће данас бити потписан меморандум о развоју трговинско-економских веза двије земље, додаје Спутњик.

Руски предсједник захвалио је Ердогану на напорима, које је уложио да би се ријешило питање испорука жита из Украјине.

Ердоган је рекао да Анкари и Москви предстоји отварање нове странице у билатералним односима и сарадњи.

– Вјерујем да ће наш разговор отворити нову страницу у односима двије земље. Желио бих да разговарамо о питањима енергетске сарадње, извоза жита преко Црног мора, туризму и регионалним питањима – навео је Ердоган.

Он је истакао да ће једна од тема разговора бити и питање Сирије.

– За нас је важна борба против тероризма у региону. Данас свијет прати разговоре у Сочију – истакао је турски предсједник, а Путин је потврдио да ће та тема бити на дневном реду.

Турски лидер је нагласио да је неопходно предузети кораке како радови на нуклеарној електрани „Акују“ не би били одложени.

Послије разговора двојице предсједника у четири ока, њима су се придружиле делегације.

У турској делегацији су и министар спољних послова, министар одбране и шеф Обавјештајне службе, а у руској, између осталих, и чеченски лидер Рамзан Кадиров.

Путин и Ердоган су се састали 19. јула у Техерану гдје се на трилатералном састанку Русија-Турска-Иран разговарало о ситуацији у Сирији.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар