Главно Свијет

Путинов помоћник: Глобална глад почеће крајем ове године

МАКСИМ ОРЕШКИН: ГЛАВНИ КРИВАЦ СУ САД И ШТАМПАЊЕ ДОЛАРА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ
  • „То што сада САД покушавају да направе са Украјином – да извезу залихе пшенице које постоје у Украјини у своју корист – још један је корак који осуђује Украјину на озбиљне хуманитарне проблеме, а свијет на велике проблеме са глађу“

Помоћник предсједника Русије Максим Орешкин предвиђа почетак глобалне глади крајем ове године, а као главног кривца наводи САД и њихово штампање великих количина новца током пандемије ковида 19.

„Важно је да у условима глобалне глади, која ће се десити до краја године у свијету, Русија не настрада и да у потпуности буде обезбјеђена храном“, истиче Орешкин.

Главни разлог глобалне глади, према његовом мишљењу, биће раст цијена пшенице на свјетском тржишту, што је посљедица неодговорне монетарне политике САД.

„То што сада САД покушавају да направе са Украјином – да извезу залихе пшенице које постоје у Украјини у своју корист – још један је корак који осуђује Украјину на озбиљне хуманитарне проблеме, а свијет на велике проблеме са глађу“, сматра Орешкин.

Око 60 одсто раста цијена пшенице, по оцјени помоћника руског предсједника, посљедица је штампања долара током пандемије.

„/Предсједник Русије/ Владимир Путин разумије да ти проблеми могу дотаћи Русију. Русија се још од краја прошле године активно спрема за глобалну глад“, открива Орешкин.

Русија производи довољно пшенице за своје потребе и већину прехрамбених производа, преноси „Спутњик“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар