Главно Свијет

Рама категорички је одбио да Албанија отвори кампове за мигранте спасене у мору

„ТО БИ БИЛО ИСТОВАРИВАЊЕ ОЧАЈНИХ ЉУДИ КОЈЕ НИКО НЕЋЕ, КАО НЕКАКВОГ ТОКСИЧНОГ ОТПАДА“

АЛБАНСКИ премијер Еди Рама категорички је данас одбио да његова земља отвори кампове за мигранте спасене у мору како је помињала Европска унија.

„Никад нећемо прихватити такве кампове за европске избјеглице јер то се своди на истоваривање очајних људи које нико неће, било гдје, као токсични отпад“, рекао је Рама за њемачки лист Билд.

Суочена с политичком кризом око миграната, ЕУ планира формирање центара за искрцавање миграната спасених у мору, укључујући и ван територије Европске уније. Циљ је да се избјегне дипломатска свађа око тога гдје ће мигранти бити искрцани, како се сада догађа, и да се у тај посао укључе и земље ван Уније.

Албанија је спремна да помогне ЕУ, али Рама је одбио постављање таквих кампова у његовој земљи чак и у оквиру приступања Европској унији.

„Избјегличка криза треба да се рјешава независно од садашње фазе наших настојања да приступимо Унији“, рекао је он.

Идеја о формирању центара за искрцавање миграната, која се доводи у питање и на плану усклађености са међународним правом, укључена је у нацрт закључака европског самита који ће се одржати 28. и 29. јуна у Бриселу, у контексту великих подјела међу земљама Уније око мигрантског притиска.

Тунис и Албанија се редовно помињу као земље које би могле да прихвате такве центре, иако за сада ни једна земља није изразила жељу да их прихвати, рекао је европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос.

Земље ЕУ сложиле су се јуче у Луксембургу да отворе приступне преговоре с Албанијом и Македонијом у јуну 2019. али уз бројне услове о наставку реформи у тим земљама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар