Главно Свијет

Рама оптужио Бугарску да уништава „дух проширења ЕУ“, Вучић од самита ЕУ-ЗБ не очекује ништа

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ: ДОШАО САМ ДА РАЗГОВАРАМ СА ЕВРОПСКИМ ПРИЈАТЕЉИМА
  • Бугарска зауставила одлуку о почетку отварања преговора са С. Македонијом и Албанијом, а премијер Сјеверне Македоније Димитар КОВАЧЕВСКИ рекао: Наше земље не смију бити таоци одлука других. То је неприхватљива одлука за земљу која је кандидат 18 година, и за нашу Владу и грађане. Сјеверна Македонија је урадила много и вријеме је да Европска Унија уради своје

САСТАНАК лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу завршен је нешто послије 13 часова, а предсједник Србије Александар Вучић је одмах потом имао билатерални сусрет са предсједником Француске Еманулеом Макроном.

Самит ЕУ-ЗБ је трајао више од три сата, а главна тема разговора је била – јачање интеграције региона у ЕУ.

Вучић по доласку на Самит ЕУ-Западни Балкан рекао да је дошао да разговара са европским пријатељима о будућности Србије и региона.

Вучић је рекао да не очекује ништа од самита, а на питање да ли се уплашио доласка у Брисел, као што су неки тврдили, поручио је да су прошла времена у којима неко може да слободне и независне државе уцјењује притисцима.

– Ми смо овдје дошли код пријатеља. Верујем у европску будућност Србије и Западног Балкана. Заједно ћемо се борити на том путу поштујући себе и верујући да заједнички можемо много тога да урадимо. То да смо уплашени и да смо много мали а неки много велики – оставите неком другом, то су приче за малу децу – рекао је он.

Додао је да Србија жели да убрзано развија пријатељске и братске односе.

– Верујем да ћемо на европском и свим другим путевима бити заједно – истакао је Вучић.

Премијер Сјеверне Македоније Дмитар Ковачевски рекао је да су Албанија и Сјеверна Македонија остале без почетка отварања поглавља, поручивши да не смију бити таоци одлука других.

Он је истакао да је Бугарска зауставила одлуку о почетку отварања преговора.

– То је неприхватљива одлука за земљу која је кандидат 18 година, и за нашу Владу и грађане. Сјеверна Македонија је урадила много и вријеме је да Европска Унија уради своје – нагласио је Ковачевски.

Он је рекао да „Отворени Балкан“ није замјена за ЕУ, али да ће помоћи приликом процеса интеграција.

Премијер Албаније Еди Рама је изразио жаљење због изостанка почетка преговора.

– Имамо много тога да урадимо и урадили смо доста да дамо подршку иницијативи француског предсједника Емануела Макрона – рекао је он и додао да је Бугарска увијек ту када је ријеч о блокадама.

Рама је истакао да се тиме уништава дух проширења ЕУ.

– НАТО држава је блокирала и киднаповала друге двије чланице алијансе – Албанију и Сјеверну Македонију, рекао је он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар