Главно Свијет

Руски патријарх Кирил крајем августа у Цариграду код патријарха Вартоломеја

ГЛАВНА ТЕМА БИЋЕ УНУТАРПРАВОСЛАВНИ РАСКОЛ У УКРАЈИНИ
  • Лако је претпоставити да ће Кирил свог домаћина, од којег власти у Кијеву траже да прогласи аутокефалност „јединствене украјинске православне цркве“, упозорити да би тај корак значио потпуни разлаз између Московске и Цариградске патријаршије

ПАТРИЈАРХ Московски и читаве Руси Кирил срешће се 31. августа у цариграду са патријархом константинопољским Вартоломејем.

Одjељење за спољне црквене везе Московског патријархата тим поводом је саопштило:

„Претходни састанак Свјатјејшег Патријарха Кирила са Свјатјешим Патријархом Вартоломејем десио се на сабрању предстојатеља аутокефалних православних цркава, одржаном од 22 – 27. јануара 2016. године у Шамбезију у Швајцарској“.

Главна тема разговора два патријарха биће, нема сумње, православни раскол у Украјини.

Лако је претпоставити да ће Кирил свог домаћина, од којег власти у Кијеву траже да прогласи аутокефалност „јединствене украјинске православне цркве“, упозорити да би тај корак значио потпуни разлаз између Московске и Цариградске патријаршије.

Раније су се два патријарха сусретали и у марту 2014. године, током сабрања предстојатеља аутокефалних православних цркава у Цариграду, претходно и 7. октобра 2013. у Подгорици и током посјете патријарха Вартоломеја Московској патријаршији 22 – 31. маја 2010-те.

Поглавар РПЦ званично је посјетио Константинопољску православну цркву 4 – 6 јула 2009. године.

Прије мјесец дана је у Москви боравила делегација за преговоре Константинопољског патријарха.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар