Главно Свијет

Руско-кинески нацрт резолуције о Шмиту и ОХР на гласању у СБ УН 22. јула

АКО ДОБИЈЕ ВЕЋИНУ ГЛАСОВА – МОГУЋЕ ЈЕ ДА ЋЕ САД ИЛИ БРИТАНИЈА УЛОЖИТИ ВЕТО

РУСИЈА је од Савјета безбједности УН затражила да се у четвртак, 22. јула, одржи гласање о нацрту резолуције којом се тражи укидање Канцеларије високог представника у БиХ до 31. јула наредне године, изјавиле су данас дипломате.

Један од неименованих дипломата рекао је агенцији Франс прес да је захтјев Русије да се гласање одржи у четвртак и да то треба да потврди Француска, која овог мјесеца предсједава Савјетом безбједности УН.

Русија и Кина подијелиле су чланицама Савјета безбједности УН прошле седмице нацрт резолуције којом би одмах била укинута бонска овлашћења међународног високог представника у БиХ.

У нацрту резолуције наведено је да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског мировног споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

У нацрту се подржава мандат високог представника Кристијана Шмита, али само до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

Западне дипломате сматрају да Москва и Пекинг можда неће добити минималну подршку девет од 15 гласова за усвајање резолуције, а да ће нека од сталних чланица Савјета безбједности УН  – ако се то догоди – уложити вето.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар