Главно РС и матица

САД увеле санкције против Слободана Тешића и његових фирми и сарадника

АМЕРИКАНЦИ УВЕЛИ САНКЦИЈЕ И СА ЊИМ ПОВЕЗАНИМ КОМПАНИЈАМА СА КИПРА И ИЗ ХОНГКОНГА
  • На удару Министарства финансија САД нашле се и фирме „Партизан тек“, „Техноглобал системс“ Београд, „Гравит лимитид“ и „Карсо лимитид“, чији је он власник или којима управља

МИНИСТАРСТВО финансија САД увело је санкције за 17 појединаца и 29 правних лица из Србије, Летоније, Венецуеле и Кипра.

Међу санкционисаним лицима из Србије налази се Слободан Тешић, као и компаније „Партизан тек“, „Техноглобал системс“ Београд, „Гравит лимитид“ и „Карсо лимитид“, чији је он власник или којима управља.

Тешић је 21. децембра 2017. године означен као један од највећих трговаца оружјем на Балкану, а скоро десет година му је забрањено путовање због кршења санкција УН на извоз оружја у Либерију.

У документу Министарства наводи се да је Тешић директно или индиректно вршио подмићивање или пружао финансијску помоћ са циљем обезбјеђивања уговора о трговини оружјем са разним земљама.

Након што је означен као један од највећих трговаца, Тешић је наставио да дјелује као партнер из сјенке у компанијама чији је директан власник или руководилац.

Санкције су уведене и Тешићевим сарадницима, међу којима су његов заступник у међународној трговини Горан Андрић, који директно или индиректно управља компанијом „Велком Трејд“ Београд, директор и секретар компаније „Финрост“ на Кипру и представник компаније „Фалкон стратеџис“ Есад Капиџић, генерални директор „Партизан тек“, „Техноглобал системс“ Београд Небојша Шаренац, као и директор „Партизан тек“ Зоран Петровић.

На листи се налазе још и власник компаније „Вектура транс“ Милан Суботић, представник компаније „Аранекс“ Желимир Петровић, власник 50 одсто компаније „Фалкон стратеџис“ Сретен Цвјетковић и директор „Техноглобал системс“ Љубо Маричић.

Међу санкционисаним компанијама које су повезане са Тешићем налазе се „Мунсторм ентерпрајзис“ и „Тардигрејд лимитид“ са Кипра, као и „Бизнис диверзити лимитид“ у Хонг Конгу.

Санкцијама су блокирана сва средства и имовина повезана са наведеним лицима, које се налази у САД.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар