Glavno Federacija/BiH

Sarajevo blokiralo dolazak ruskog tima epidemiologa u Mostar

HDZ BiH: NEKO TIME SKREĆE PAŽNJU SA AFERE NETRANSPARENTNE NABAVKE RESPIRATORA
  • Hrvati – imajući u vidu pozitivno iskustvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci zatražili dolazak u Univerzitetsku kliničku bolnicu Mostar istog ruskog humanitarno-medicinskog konvoja pomoći, koji je u protekloj sedmici boravio u BiH

HDZ BiH smatra da je nedopuštanje da tim ruskih medicinskih stručnjaka za dezinfekciju uđe u FBiH „providno skretanje pažnje sa stvarnih afera, kao što je netransparentna nabavka respiratora budžetskim sredstvima“.

„Tokom pandemije virusa korona, a s obzirom na porast međunarodne solidarnosti i duha zajedništva, brojne ambasade u BiH su kontaktirane. Većina ambasada ponudila je pomoć pri suzbijanju širenja virusa na području naše domovine“, saopšteno je iz HDZ-a.

Iz te stranke navode da je tako na osnovu pozitivnog iskustva Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci zatražen dolazak u Univerzitetsku kliničku bolnicu Mostar istog ruskog humanitarno-medicinskog konvoja pomoći, koji je u protekloj sedmici boravio u BiH.

„U ovim zahtjevnim okolnostima i naporima, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zahvaljuje svima koji su voljni dati i daju doprinos kako zdravstvenim, tako i svim drugim ustanovama i institucijama u BiH koje direktno učestvuju u borbi protiv pandemije virusa korona, bilo to u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru ili bilo kojoj drugoj sredini“, ističe se u saopštenju.

Iz HDZ-a BiH dodaju da zdravstveni izazovi, socijalna osjetljivost, teška privredna situacija i bezbjednosni izazovi s kojim se trenutno BiH suočava, nikako i nikome ne smiju biti opredjeljenje za podsticanje bespotrebnih političkih sukoba zasnovanih na obmanama i lažima, „što smo svjedoci kod konkretnog slučaja“.

U saopštenju se navodi da bi Hercegovačko-neretvanski kanton kao jedan od najpogođenijih virusom korona trebalo da bude prioritet za svaki vid humanitarne pomoći, svih naroda u BiH, gledajući stvarne potrebe, nezavisno od nacionalne strukture stanovništva.

„Virus korona je svima nama zajednički neprijatelj i svaka politizacija je neprihvatljiva, u pitanju su ljudski životi i pružena pomoć je uvijek dobrodošla“, poručili su iz HDZ BiH.

Portparol Univerzitetske kliničke bolnice Mostar Adrijana Pandža rekla je ranije Srni da je zbog proceduralnih problema do daljeg odgođen dolazak medicinskog tima iz Rusije koji je trebalo da dezinfekcije prostorije te bolnice.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar