Glavno Stranke

Šarović i Borenović: Pravo je SDS i PDP da uđu u pregovore o Savjetu ministara

PREDSJEDNIK SDS OPTUŽIO SNDS, HDZ I SDA DA GODINU BEZ USPJEHA PREGOVARAJU O VEĆINI
  • Mirko ŠAROVIĆ: „Savjet ministara će formirati onaj ko uspije da obezbijedi 22 glasa u parlamentu. Sve ostalo je prazna priča kojom se obmanjuje javnost
  • Branislav BORENOVIĆ: Koalicija opozicionih stranaka na proteklim je izborima osvojila 250.000 glasova, a SNSD 260.000. Broj osvojenih glasova daje nam za pravo da razgovaramo i o formiranju vlasti na nivou BiH

PDP i SDS smatraju da je njihovo legitimno pravo da uđu u pregovore o formiranju novog Savjeta ministara, zaključeno je ovo nakon sastanka rukovodstava dvije stranke.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da SNSD, HDZ i SDA već godinu dana bezuspješno pokušavaju da formiraju novu većinu i dodao da će SDS i PDP u narednom periodu preduzeti neke korake, ne želeći da otkriva detalje.

„Savjet ministara će formirati onaj ko uspije da obezbijedi 22 glasa u parlamentu. Sve ostalo je prazna priča kojom se objavljuje javnost“, rekao je Šarović.

On je istakao da će tražiti i nove partnere za razgovor, ističući i da su otvoreni za saradnju s DNS-om, koji je trenutno u zategnutim odnosima sa SNSD-om.

„DNS sad ima svoje brige i probleme i na njima je da donesu odluke koje oni žele da donesu“, rekao je on.

Upitan kako bi on rješio pitanje Godišnjeg akcionog programa za NATO, Šarović je rekao da i ovaj redukovani dokument o kojem se razgovara vodi BiH u NATO, te ističe da bi SDS predložio da se o tom dokumentu ne raspravlja prije 2022. godine, a da se u međuvremenu radi na odblokiranju Predstavničkog doma i omogućavanju da parlament BiH počne da radi.

Osim o formiranju vlasti, rekli su da su razgovarali o Izbornom zakonu, javnom servisu i posebnoj sjednici NS RS koja će se održati krajem mjeseca.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a,  rekao je da je koalicija opozicionih stranaka na proteklim izborima osvojila 250.000 glasova, a SNSD 260.000, te da im broj osvojenih glasova daje za pravo da razgovaraju i o formiranju vlasti na nivou BiH, izmjenama Izbornog zakona, radu javnog radiotelevizijskog sistema, te o predstojećoj sjednici Narodne skupštine RS.

„BiH je i srpska i hrvatska i bošnjačka i naša je obaveza da budemo prisutni u institucijama BiH i da se borimo za interese svog naroda i građana RS. Najveća izdaja bi bila da se povučemo“, rekao je Borenović.

Rekao je da će izborni proces izgubiti legitimitet ako se ne usvoje izmjene, podsjećajući da PDP već ima gotov prijedlog, a da je i SDS na putu da predstavi svoje prijedloge.

Što se tiče javnog servisa, oba lidera su izrazili nezadovoljstvo njegovim radom, te su istakli da će tražiti da on bude u službi svih građana RS, a ne trenutne vlasti.

Što se tiče predstojeće sjednice NS RS o deklaraciji SDA, oni su rekli da očekuju da sve stranke iz RS budu uključene u prijedloge i zaključke a ne da oni, kako su rekli, budu doneseni s jednog mjesta bez učešća opozicije.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar