Главно Странке

Шаровић: Инцков наметнути закон је – корак уназад

„СА ВРАЋАЊЕМ БОНСКИХ ОВЛАШЋЕЊА УЛАЗИМО У ПОЛИТИЧКИ НЕСТАБИЛАН ПЕРИОД“
  • Ако су бонска овлаштења поново враћена наметањем овог закона, то значи да постоји оправдана бојазан да ће бити употребљена и у неким будућим случајевима што није пут којим БиХ треба да иде“

МИРКО Шаровић, предсједник СДС, изјавио је данас да је одлука одлазаћег високог представника Валентина Инцка којом је наметнуо закон о негирању геноцида непотребна и корак уназад на путу напретка БиХ и изласку из међународног туторства.

Шаровић је навео да се враћање „бонских овлаштења“ јавља у најгорем могућем тренутку јер се овом наметнутом одлуком улази у политички нестабилан период, саопштено је из СДС-а.

Сматрам да је штета што у Савјету безбједности УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање позиције високог представника, а посебно за укидање бонских овлаштења, што видим као једини исправан пут за БиХ у будућности и као једину наду за нормалан живот свих њених грађана“, истакао је Шаровић.

Он је за оживљавање улоге ОХР у најгорем могућем облику кроз враћање улоге високог представника оптужио актуелну власт, за коју је навео „да је дала оправдање да се високи представник и даље задржи у БиХ“.

Ако су бонска овлаштења поново враћена наметањем овог закона, то значи да постоји оправдана бојазан да ће бити употребљена и у неким будућим случајевима што није пут којим БиХ треба да иде“, додао је Шаровић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар