Главно Странке

Савчић: Прво да се ријеши статус бораца, па права „стваралаца Српске“

„НИКО, НАРАВНО, НИЈЕ ПРОТИВ ДА СЕ ПОМОГНЕ СВАКОМ КО ЈЕ У ТЕШКОЈ СИТУАЦИЈИ“
  • Мирко ШАРОВИЋ: „Прво права бораца, а онда свих других категорија, не занемарујући историјску улогу првог сазива Народне скупштине Републике Српске, који је донио неке историјске одлуке, важне за наш народ и цијелу Републику Српску“
  • Бранислав БОРЕНОВИЋ: Нема сагласности ни за један приједлог којим ће се увести високе апанаже све док имамо више од 10.000 демобилисаних бораца који немају посао и 1.600 дјеце погинулих бораца која немају посао

ПРЕДСЈЕДНИК Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас да БОРС неће дати сагласност за иницијативу за рјешавање питања стваралаца Српске, све док не буде ријешен статус борачке популације.

„Данас сам са представницима СДС-а и ПДП-а желио да разјасним да Борачка организација није дала сагласност, нити је била упозната са иницијативом којом се захтијева промјена Закона о правима бораца и породица погинулих и ратних војних инвалида“, рекао је Савчић новинарима у Источном Сарајеву након састнка БОРС-а са предсједником СДС-а Мирком Шаровићем и ПДП-а Браниславом Бореновићем.

Он је напоменуо да је ова тема посљедњих дана изазвала велико интересовање јавности Републике Српске, те да је за рјешавање овако битних питања најважнија потпуна сагласност свих политичких партија у Српској и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, посебно БОРС-а.

„Мене радује да се посљедњих дана дио политичких партија изјаснио око иницијатве за измјене Закона и она би, према процедурама, требала да иде у јавну расправу, а затим пред Народну скупштину Републике Српске. Увјерен сам да ће оне бити подржане и од Народне скупштине“, навео је Савчић.

Он је подсјетио да су та питања већ делегирана институцијама Републике Српске, те да се углавном односе на рјешавање статуса незапослених демобилисаних бораца.

Предсједник БОРС-а је нагласио да нико није против тога да се свакоме ко се налази у тешкој материјалној ситуацији ријеши питање како би сваки човјек живио нормалан живот.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је на данашњем састанку постигнута сагласност о свим кључним питањима, те да је приоритет статусно питање демобилисаних бораца.

„Прво права бораца, а онда свих других категорија, не занемарујући историјску улогу првог сазива Народне скупштине Републике Српске, који је донио неке историјске одлуке, важне за наш народ и цијелу Републику Српску“, истакао је Шаровић.

Он је рекао да то питање треба рјешавати у сарадњи са политичким партијама, али и са БОРС-ом.

Шаровић је поручио да не треба распиривати нетрпељивост, те да треба ићи у правцу рјешавања статуса борачке популације.

„Данас смо се усагласили да треба покренути иницијативу која би ишла према другим политичким партијама, да што прије сазовемо сједницу Народне скупштине која би била искључиво посвећена статусу бораца“, рекао је Шаровић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић навео је да ПДП повлачи свој потпис са иницијативе за рјешавање питања стваралаца Републике Српске, односно исплате валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Српске, док не буде ријешен статус борачке популације.

„Не смије бити дискриминације и подјеле. Постоје велики приоритети које треба рјешавати са оправданим захтјевима борачке популације. Нема сагласности ни за један приједлог којим ће се увести високе апанаже све док имамо више од 10.000 демобилисаних бораца који немају посао и 1.600 дјеце погинулих бораца која немају посао“, указао је Бореновић.

Странке које су заступљене у Народној скупштини Републике Српске су 21. јула на Палама потписале изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца Српске, односно о исплати валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Српске.   

Цвијетиновић: Помоћи „ствараоцима“ који су угрожени, али 99 одсто њих добро живи

ПРЕДСТАВНИЦИ неколико удружења ветерана специјалних јединица Војске РС с подручја Семберије, Мајевице и Посавине сматрају да су нечасни захтјеви Асоцијације „Ствараоци Српске“ за исплату валоризоване накнаде за ратни период у износу од 140.000 марака по особи и наглашавају да су РС стварали борци, а не само чланови те асоцијације.

Како кажу у Срни, Петар Цвијетиновић, предсједник Удружења ветерана „Гарда Пантери“, рекао је да ова удружења поштују улогу Асоцијације, али да их вријеђа то што наводе да су једини стварали РС.

„Сматрамо да треба ријешити материјална питања народних посланика, оних који лоше живе. Медутим, 99 одсто њих добро живи те сматрамо да сада треба почети рјешавати питања бораца“, рекао је Цвијетиновић, нагласивши да су ветерани апсолутно против ове иницијативе.

Алекса Лазаревић, предсједник Удружења ветерана „Тобутски соколови“ рекао је да су ова удружења изричито против захтјева Асоцијације „Ствараоци Српске“ те најавио да ће борци, уколико буде потребно, изаћи и на улице и тражити своја права.

„Нико нема право да игнорише борце као ствараоце РС“, рекао је Лазаревић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар