Главно Федерација/БиХ

Савјет министара послао Европској комисији листу од десет пројеката

КОНКУРИСАЋЕ ПРИ ИЗРАДИ ЕКОНОМСКОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ ПЛАНА ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН
  • Ријеч је о пројектима брзих путева БрчкоТузлаЖивинице, затим ЛашваТравникЈајце, те МостарШирокихрватска граница. Такође, предложена је и изградња жељезничке пруге ВарешБановићи, као и електрификација пруге ДобојТузлаЗворник и ремонт пруге ШамацДобојРјечица
  • Предложена и изградња гасовода ТравникЗагвозд и хидроелектране Бук Бијела. На листи је и аутопут коридором 5ц кроз РС Вукосавље-Добој, те изградња пута ФочаШћепан Поље с државним мостом ка Црној Гори

САВЈЕТ министара БиХ послао је Европској комисији листу од десет пројеката које би понудио за финансирање у сврху израде економског и инвестиционог плана за западни Балкан.

Како нам је речено у Савјету министара, ради се о пројектима брзих путева БрчкоТузлаЖивинице, затим ЛашваТравникЈајце, те МостарШирокихрватска граница. Такође, предложена је и изградња жељезничке пруге ВарешБановићи, као и електрификација пруге ДобојТузлаЗворник и ремонт пруге ШамацДобојРјечица.

Предложена је и изградња гасовода ТравникЗагвозд, те изградња хидроелектране Бук Бијела.

На листи је и изградња ауто-пута коридором 5ц кроз РС Вукосавље-Добој, те изградња пута ФочаШћепан Поље с државним мостом ка Црној Гори.

Имајући у виду значај предметне иницијативе у контексту опоравка и ублажавања посљедица кризе изазване пандемијом ковида-19, напора за опоравак привреде и покретања инвестиционог циклуса, Одбор за инвестиције БиХ, којим предсједава предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, утврдио је приоритетне пројекте, који ће послужити као иницијална смјерница за дефинисање економског и инвестиционог плана за западни Балкан, а који ће имати највећи утицај на цјелокупан друштвено-економски развој земље, као и значајан допринос у испуњавању циљева у вези са процесом приступања БиХ ЕУ“, саопштено је из Савјета министара.

Прецизирали су да је циљ ових пројеката покретање привредних активности, унапређење трговинских токова, стварање радних мјеста, те унапређење квалитета живота грађана.

Подсјетили су да је декларацијом са Самита из Загреба од 6. маја 2020. године Европска комисија најавила израду економског и инвестиционог плана за западни Балкан са циљем пружања дугорочне подршке економском опоравку, подстицању привредног раста, унапређењу конкурентности и приближавању региона ЕУ.

Подсјећамо, Инвестициони форум за западни Балкан ЕУ је у прошли петак објавио извјештај за 2019. годину у којем кажу да је током прошлих десет година у БиХ подржано 25 пројеката укупне вриједности 3,7 милијарди евра. Од тог новца, у грантовима је за БиХ додијељено око пола милијарде марака кроз 61 пројекат или техничку помоћ.

„У 2019. години одобрено је седам грантова у укупној вриједности од 101 милион евра за БиХ“, истакнуто је у извјештају, прецизирајући да се ови грантови односе на три секције коридора 5ц, међу којима је и дио код Добоја, затим за Луку Брчко, те реконструкцију водоводне мреже и пречистаче отпадних вода у Јајцу и Зворнику.

Како је наглашено, као резултат инвестиција кроз овај форум очекује се да ће у БиХ бити изграђено додатних 91 километар ауто-путева и два међудржавна моста на Сави, реконструисано 57 километара жељезничке мреже, 19 километара нових електропреносних система, 122 мегавата капацитета из обновљивих извора енергије, 162 километра гасне мреже, приступ питкој води и прочишћени одводни системи за милион људи, те додатних 7.200 стамбених јединица за избјегла и расељена лица.

Како је наглашено, прошле године највише је инвестирано у транспорт – 232 милиона евра, затим у природну средину – укупно 38,6 милиона евра, социјалне програме – десет милиона евра, те у енергетику – 2,5 милиона евра.

Посебно је истакнуто да је коначно покренута изградња моста на Сави код Градишке, коју је, подсјећамо, Хрватска покушала блокирати протеклих више од деценију, иако су РС и БиХ за пројекат одавно одвојиле потребна средства.

Уз овај мост, како истичу, Форум је помогао финансирање и изградњу граничног прелаза у Градишци с обзиром на то да постојећи прелаз, како наглашавају, пролази кроз градско подручје.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар