Главно РС и матица

Селаковић у Техерану: Иран подржава границе и суверенитет Србије

СРЕО СА СВИМ ГЛАВНИМ ИРАНСКИМ ФУНКЦИОНЕРИМА ОСИМ ХАМНЕИЈА

Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

  • Иран је тржиште са више од 82 милиона становника, велики је увозник хране, прехрамбених и пољопривредних производа, а највише интересовања показује за набавку сјемена и садног материјала, трансфер технологија и искустава

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да Београд и Техеран гаје озбиљне политичке односе, које треба пренијети и на поље економске сарадње.

Селаковић је на крају званичне посјете Техерану истакао да Иран у међународним организацијама и форумима пружа принципијелну, сталну и јасну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије и да подржава њену жељу да мирним и дипломатским средствима тражи рјешење за питање Косова и Метохије.

Он је указао да је иранска страна изразила велику спремност за продубљивање и унапређење сарадње, нарочито у области пољопривреде, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Селаковић је објаснио да највише интересовања постоји за набавку сјемена и садног материјала, трансфер технологија и искустава, као и сарадњу научних и истраживачких институција и других установа.

Он је указао да је Иран тржиште које броји више од 82 милиона становника, велики је увозник хране, прехрамбених и пољопривредних производа.

Првог дана званичне посјете Ирану Селаковић се састао са иранским колегом Мохамадом Џавадом Зарифом, са којим је потписао споразум о сарадњи министарстава спољних послова двије земље, а разговарао је и са замјеником министра за спољну трговину Хамидом Задбумом.

Селаковић се данас састао и са предсједником Ирана Хасаном Роханијем, предсједником Парламента Мохамедом Багером Галибафом и министром пољопривреде Каземом Хавазијем.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар