Главно Федерација/БиХ

Сијарто: Колегама у Бриселу говорим да дођу у Сарајево и Бањалуку – да схвате ситуацију и помогну

„ПРИСТУП НЕКИХ ЗЕМАЉА ЕУ БЕЗМАЛО ЈЕ ПОНИЖАВАЈУЋИ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН“
  • Шеф мађарске дипломатије не крије да му се не свиђа правац у којем се развија спољна политика ЕУ, јер јој једини алат постају санкције: “Шта год се деси било гдје у свијету, одговор из Брисела су санкције, санкције и санкције. Ако погледате у прошлост, ниједне нису допринијеле постизању циља који се жели остварити санкцијама
  • Коментаришући медијске извјештаје да је Њемачка на састанку политичког и безбједносног комитета ЕУ затражила увођење санкција против званичника у Републици Српској, те да се Мађарска успротивила тој иницијативи, Сијарто открива да није дошло до конкретног политичког приједлога санкција, нити је понуђен нацрт: “Ми смо само јасно рекли да не мислимо да су санкције алат број један

ШЕФ мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је да се санкцијама не може постићи резултат и да је савјетовао колегама у Бриселу да разговарају са званичницима у Сарајеву и Бањалуци, да покушају да разумију каква је ситуација и понуде помоћ и рјешење.

Сијарто је рекао да Мађарска сматра да санкције нису алат број један, јер све досадашње које је уводила ЕУ нису постигле резултате.

“Напротив, постигнути су другачији резултати од очекиваних. И зато мислим да су консултације и дијалог много важнији и бољи начин да се управља различитим стварима”, рекао је Сијарто за БХТ1.

Он каже му се не свиђа правац у којем се развија спољна политика ЕУ, јер јој, по ономе што види, једини алат постају санкције.

“Шта год се деси било гдје у свијету, одговор из Брисела су санкције, санкције и санкције. Ако погледате у прошлост, ниједне нису допринијеле постизању циља који се жели остварити санкцијама”, рекао је Сијарто.

Коментаришући медијске извјештаје да је Њемачка на састанку политичког и безбједносног комитета ЕУ затражила увођење санкција против званичника у Републици Српској, те да се Мађарска успротивила тој иницијативи, Сијарто је рекао да није дошло до конкретног политичког приједлога санкција, нити је понуђен нацрт.

“Ми смо само јасно рекли да не мислимо да су санкције алат број један у таквим ситуацијама, јер опет подсјећам на досадашња искуства. Санкције које је наметала ЕУ нису имале никакав резултат”, рекао је Сијарто.

Он је навео да су до сада могуће санкције против српског члана Предједништва БиХ Милорада Додика тек спомињане у неким политичким изазовима.

Сијарто каже да је савјетовао колегама да дођу у БиХ, разговарају са званичницима у Сарајеву и Бањалуци и покушају да разумију каква је ситуација и понуде помоћ и рјешење.

“За нас је од виталног значаја да БиХ буде сигурна и стабилна земља. Мислим да стабилност или нестабилност Западног Балкана одређује и нашу безбједносну ситуацију”, рекао је Сијарто.

Он је подсјетио да је мађарски премијер Виктор Орбан недавно боравио у радној посјети Бањалуци, гдје је разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, те најавио да ће наредих дана посјетити и Сарајево.

“Премијер је био позван /у Бањалуку/ и када га год неко позове он дође. Данас је мене /предсједавајући Савјета министара Зоран/ Тегелтија позвао и предао позив за премијера, те га позвао у Сарајево. Он ће доћи наредних дана у Сарајево и састаће се са званичницима”, рекао је Сијарто.

Он каже да му је драго да мађарски званичници могу да разговарају са све три стране у БиХ и понуде помоћ у рјешењу неких проблема.

Сијарто је рекао да Мађарску занима улагање у регион, у енергетику и остале стратешке ресурсе, те да се зато жели приближити БиХ.

Говорећи о односу ЕУ према Западном Балкану, Сијарто каже да је неприхватљиво да неке земље у ЕУ заступају позиције које су против проширења.

“Понекад је приступ појединих земаља чланица ЕУ скоро па понижавајући према земљама Западног Балкана, које заслужују поштовање, јер су снажне земље, са снажном нацијом и историјом”, рекао је Сијарто.

Он вјерује да су Србија и Црна Гора спремне да се придруже ЕУ, да су преговори са Сјеверном Македонијом и Албанијом већ требало да почну, те да се БиХ треба понудити много бржа интеграција.

“Мислим да је ситуација овдје доста тужна, не због вас, него због нас, због ЕУ, која је изузетно спора и не прихвата интеграције. Проширење ЕУ се треба убрзати, у супротном ћемо изгубити замах, јер у геополитици не постоји вакуум, неко ће ући, неко ће заузети нашу позицију”, истиче Сијарто.

Он каже да се већина министара иностраних послова ЕУ када се разговара о Западном Балкану жали на чињеницу да постоје други актери.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар