Главно Свијет

Скупштина Црне Горе није ни ставила на дневни ред захтјев за смјену Абазовића

ОЧЕКИВАНО: „ЗА“ БИЛО 20, ПРОТИВ 11, А УЗДРЖАНИХ 46 ПОСЛАНИКА
  • Смјену тражио премијер Здравко Кривокапић, а 4. фебруара ће се гласати о неповјерењу његовој влади

ПРВА ванредна сједница Скупштине Црне Горе није данас усвојила предложени дневни ред о смјени потпредсједника владе Дритана Абзовића и избору министра финансија Милојка Спајића на ту функцију.

Сједница, која је каснила око сат времена, завршена је практично прије него што је почела, што је донекле било и очекивано.

На сједници је гласало 77 посланика, од којих је било 20 за, 11 против, а 46 уздржаних, саопштио је предсједник парламента Алекса Бечић.

Приједлог за смјену Абазовића парламенту је упутио премијер Здравко Кривокапић, а након што је лидер ГП УРА најавио формирање мањинске владе која би, како је рекао, Црну Гору требало да извуче из политичке и институционалне кризе.

На дневном реду сутрашње друге ванредне седнице парламента је изгласавање неповјерења актуелној влади на приједлог парламентарне опозиције.

Ми ћемо данас гласати за разрешење потпредсједника Владе Дритана Абазовића, а да ли ће он бити смјењен то не зависи од нас, неопходно је да 41 посланик гласа за исто, изјавио је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

Оцијенио је да је у Црној Гори велика политичка криза и да постоји парламентарна већина која жели да сруши Владу.

Ова Влада није имала подршку парламентарне већине од маја, али без обзира на то нико није покретао процедуру смјењивости те власти, јер смо жељели да у оквиру побједника избора од 30. августа прошле године, та већина пронађе начин да некако или кроз реконструкцију Владе или кроз изборе нове Владе настави да функционише“, рекао је Мандић.

По његовим ријечима, реконструкцију Владе нису дозвољавали ни предсједник ни потпредсједник Владе, те да се мјесецима водила „чудна“ политика у којој је на крају дошло до конфликта између Кривокапића и Абазовића. Пале су тешке ријечи послије којих је незамисливо да остане овај кабинет и прелажењем таквих граница у комуникацији постало је очигледно да ће се убрзати процес смјењивости постојеће Владе“, рекао је Мандић.    На питање да ли ће у Црној Гори бити организовани ванредни избори, Мандић каже да би то било најпоштеније рјешење у оваквој ситуацији, али да је питање ко би припремао те изборе.

Ова Влада је потрошила годину и по дана а да ништа није урадила на поправљању изборног резултата, ми имамо веома проблематичне бирачке спискове и много тога што је требало да ријеши извршна власт“, казао је Мандић.

Додао је да би ванредне изборе требало да припреми техничка влада у чију би ефикасност сви имали повјерење.

Мандић се осврнуо и на потписивање Темељног уговора са СПЦ, и навео да је СПЦ раније саопштила да не жели да се мјеша у политичка питања.

Црква у Црној Гори има изузетно велики утицај, али митрополитет Јоаникије и остали су послали јасне поруке да не желе да се мјешају у политичка питања, јер они мисле да парламентарна већина може да пронађе снагу и да да адекватан одговор“, рекао је Мандић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар