Главно Скупштина РС

Скупштина РС размотрила предлог декларације о положају српског народа у Црној Гори

СОЊА КАРАЏИЋ ЈОВИЧЕВИЋ ОДБАЦИЛА ОПТУЖБЕ ПОСЛАНИКА ДРАШКА СТАНИВУКОВИЋА

Соња Караџић Јовичевић

  • У тексту декларације се осуђују напади на СПЦ у Црној Гори и покушаји одузимања имовине СПЦ у корист државе и незаконите, непризнате, самозване црногорске православне цркве
  • Кћерка Радована Караџића одбацила Станивуковићеве тврдње да Бања Лука ћути док се српски народ у Црној Гори понижава

НАРОДНА скупштина Републике Српске размотрила је предлог декларације о положају српског народа у Црној Гори – предлог народног посланика Небојше Вукановића.

Вукановић је предложио декларацију којом Народна скупштина Републике Српске изражава дубоку забринутост због положаја Срба у Црној Гори и учесталих примјера кршења њихових основних људских и грађанских права.

У декларацији се осуђују напади на Српску православну цркву (СПЦ) и Митрополију црногорско-приморску у Црној Гори, те исказује противљење усвајању Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори и покушајима одузимања имовине СПЦ у корист државе и незаконите, непризнате, самозване црногорске православне цркве.

Потпредсједница Народне скупштине РС Соња Караџић Јовичевић (СДС) оптужила је посланика ПДП-а Драшка Станивуковића да предлог Декларације о положају српског народа у Црној Гори покушава да искористи у предизборне сврхе и најављену кандидатуру за градоначелника Бањалуке.

Током расправе о предлогу декларације, Јовичевићева је жестоко одреаговала на Станивуковићеве тврдње да „Бања Лука ћути док се српски народ у Црној Гори понижава“.

– Ову декларацију ви користите за стицање дневнополитичких поена, а то никако није била намјера овог документа – казала је она, након што је ју је Станивуковић назвао „човјеком режима који слијепо слиједи само једног вођу“.

Она је демантовала Станивуковићеве тврдње да није било организовања литија у знак подршке српском народу у Црној Гори, истичући да то, за разлику од њега, виде људи из Црне Горе и захваљују се Српској на томе.

У заштиту потпредсједенице парламента, стао је и посланик СДС Дарко Бабаљ, који је Станивуковићу поручио да би требао да се бави питањима у својој странци, а не у СДС-у.

Истовременио, посланик СНСД-а Срђан Мазалица указао је да нису тачне Станивуковићеве тврдње да у Бањалуци није било организованих литија у знак подршке српском народу у Црној Гори.

Оптужујући га да поднесену декларацију користи у дневнополитичке сврхе, Мазалица је устврдио да Станивуковић и његови страначке колеге нису учествовали у литији која је организована за Богојављење, иако су данима прије тога прозивали Српску православну цркву због наводно инертног реаговањ поводом ситуације у Црној Гори.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар