Главно Федерација/БиХ

Шмит: Част ми је и велико задовољство служити вашој земљи у наредним годинама

ЊЕМАЦ ЧИЈИ СТАТУС НЕ ПРИЗНАЈУ БАЊАЛУКА, МОСКВА И ПЕКИНГ ОБРАТИО СЕ ГРАЂАНИМА БиХ
  • „Не желим обећати ништа немогуће, али увјеравам вас да ћу употријебити сву своју снагу, свој утјецај, везе и искуство да осигурам да ова земља и њена дјеца, жене и мушкарци имају имају добру будућност“

ЊЕМАЦ Кристијан Шмит, којег Република Српска, Русија и Кина не признају за високог представника у БиХ, упутио је њеним грађанима видеопоруку.

На енглеском, али титловану:

„Даме и господо, драги грађани Босне и Херцегодине. Прије свега, долазим као пријатељ отвореног срца у Босну и Херцеговину. Част ми је и велико задовољство служити вашој земљи и њеним људима у наредним годинама. Преузимам дужност чврсто одлучан да помогнем људима овдје. Људима који напорно раде сваки дан да би прехранили своје породице, који желе мирну будућност за своју дјецу. Који желе изградити живот са другима и за друге“.

У наставку је рекао: „Не желим обећати ништа немогуће, али увјеравам вас да ћу употријебити сву своју снагу, свој утјецај, везе и искуство да осигурам да ова земља и њена дјеца, жене и мушкарци имају имају добру будућност и да се њихове наде у бољи живот испуне. Јер, то људи овђе заслужују: живот у миру, сигурности, пропраћен неопходним економским напретком“.

Он сматра да се БиХ мора вратити на политичку агенду међународне зајенице и ЕУ:

„Јако ћу се трудити да то постигнем. За то ћу се борити у Вашингтону, Њујорку, Бриселу, Москви, Паризу и Берлину, али у другим пријестоницама, Циљ мора бити јачање БиХ као поузданог члана заједнице држава те подршка њеним напорима да постане дио европских интеграција. Али, пут до тог циља дефинитивно није једносмјерна улица!“, рекао је и додао:

„Сви који се, на примјер, желе придружити ЕУ – најуспјшенијем пензионом и економском савезу на свијету – морају се придржавати и гарантирати његова правила. То се такођер односи и на неке друге међународне интеграције“.

Посебно је истакао: „Напредак и даљи развој друштва могући су само кроз рефлексиван приступ властитој прошлости. Подразумијева се да се ратни злочини не смију величати нити порицати, без обзира на то ко је у њих био умијешан. Увјеравам вас да ћу радити на мирној будућности БиХ – то подразумијева и разумијевање међу свим људима – као и поуздане правне основе за поштивање људских и међународних права. Јер, разноликост је основа успјеха у компанијама, у организацијама, у заједницама и у држави“.

Закључио је ријечима: „Преузео сам ову функцију како бих постигао најбоље за ову земљу и просперитетну будућност њених грађана. Најљепша хвала“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар