Glavno Stranke

Špirić: Bez formirane vlasti – BiH će završiti u slijepoj ulici

„MOŽEMO OSTATI TAOCI JALOVIH AMBICIJA I PROPALIH KVAZIDIPLOMATSKIH OFANZIVA“
  • Francuska, Holandija i Danska su se suprotstavile započinjanju pregovora o članstvu u EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iako je Evropska komisija dala preporuku da se krene u taj proces. A njima problem nije bio ni Godišnji nacionalni plan za pristupanje NATO, ali se rampa i za njih spušta. Kakva je to poruka nama u BiH? To nam jasno govori da se okrenemo jedni drugima, poštovanju vlastitih dogovora i političkih sporazuma, a posebno izborne volje glasača

NIKOLA Špirić, potpredsjednik SNSD, izjavio je da će BiH završiti u ćorsokaku i slijepoj ulici koja ne vodi nikud, a posebno ne na evropski put, ukoliko konačno ne bude formirana vlast i ako se ne počne sama baviti svojom sudbinom.

Špirić je podsjetio da je nedavna najava Francuske, Holandije i Danske da nisu za proširenje Evropske unije potvrđena kada su se suprotstavile započinjanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iako je Evropska komisija dala preporuku da se krene u taj proces.

On je ocijenio da Sjevernoj Makedoniji i Albaniji problem nije bio ni Godišnji nacionalni plan za pristupanje NATO-u, ni upitnik Evropske komisije, ni Reformska agenda, ali se rampa i za njih spušta.

„Kakva je to poruka nama u BiH? To nam jasno govori da se okrenemo jedni drugima, poštovanju vlastitih dogovora i političkih sporazuma, a posebno izborne volje glasača o čijoj se sudbini i odlučuje“, rekao je Špirić.

On kaže da je zato jedini način da se spasi BiH da se u utorak, 20. avgusta na sjednici Predsjedništva BiH dobije kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara i da se krenu rješavati životna pitanja svih u BiH.

„Ukoliko i ovu šansu ispustimo ostaćemo taoci jalovih političkih ambicija i propalih kvazidiplomatskih ofanziva na šta sve vrijeme upozoravaju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i SNSD“, rekao je Špirić.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar