Главно РС и матица

Србија коначно резолутно тражи формирање Заједнице српских општина

МАРКО ЂУРИЋ: СПОРАЗУМ О ЗСО СА ПОТПИСОМ ЕШТОНОВЕ ПОСТАО ЈЕ ДИО СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ ЕУ

Марко Ђурић

  • Марко ЂУРИЋ послије тродневних преговора са Авнијем Арифијем: Захтјевамо и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмјењеној форми, а то значи на начин на који је то договорено, не обазирући се на одлуке приштинских судова и сличне интерне акте
  • ЂУРИЋ: „Због крађе струје од стране приштинских власти – чак је и у Западној Европи и Бриселу дошло до кашњења дигиталних сатова за 6 минута. Наша страна је понудила конструктивно рјешење како да се ријеши проблем тарифирања и да се привремено, до почетка спровођења договора о енергетици, то рјеши, али они о томе нису жељели да разговарају“

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да делегација Србије одлучно захтјева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмјењеној форми.

„Само усвајањем статута ЗСО Приштина би показала да је спремна да се и даље договора и разговара”, поручио је Ђурић.

Како је навео, делегација Србије резолутно захтјева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмјењеној форми, а то, додао је, значи „на онај начин на који је то договорено не обазирући се на одлуке приштинских судова и сличне интерне акте”.

Ђурић је послије три дана разговора експертских делегација Београда и Приштине у Бриселу рекао да су представници Приштине у Брисел дошли неспремни да спроводу оно што је договорено у вези са формирањем ЗСО, очекујући да им „Србија да све”.

„То тако не функционише. И они и ЕУ морају да знају да је оног момента када је споразум о формирању и усвајању статута ЗСО потписан то постала обавеза не само Београда и Приштине, превасходно Приштине, већ и ЕУ, јер је потписом госпође Ештон то постао саставни део европске спољне и безбједносне политике”, поручио је Ђурић.

Он је рекао и да се делегација Београда у разговорима са Приштином бори „не за било какав статут за Заједницу српских општина, већ за договорену суштину тог споразума”.

Ђурић је додао да је и предсједник Србије Александар Вучић претходних дана на више адреса у САД и свјетским организацијама разговарао о потреби доношења статута ЗСО.

Ђурић је рекао и да је делегација Београда понудила конструктивна рјешења акутне кризе у енергетском сектору.

„Због крађе струје од стране приштинских власти чак је и у Западној Европи и Бриселу дошло до кашњења дигиталних сатова за 6 минута. Наша страна је понудила конструктивно рјешење како да се ријеши проблем тарифирања и да се привремено, до почетка спровођења договора о енергетици, то рјеши, али они о томе нису жељели да разговарају. Жељели су да разговарају само о томе како да Приштина добије контролну област”, навео је Ђурић и поручио да то тако не функционише и да се тиме не може постићи напредак у разговорима.

Посебно је нагласио да се посљедњег дана није разговарало уопште о слободи кретања, што је било предвиђено као тема.

„О каквој слободи кретања да разговарамо док се Срби на КиМ, попут господина Зајића, хапсе из политичких разлога? Зајић је био директор банке у Клини, старина од 70 година, никада пушку у руке није узео, ухапшен је као повратник само зато да би се Срби застрашили и послала порука да нису пожељни на КиМ”, закључио је Ђурић.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар