Glavno RS i matica

Srbija ne zatvara škole, fudbalske utakmice sa publikom

SVI DVORANSKI SPORTOVI BEZ PUBLIKE, MOGUĆE POMJERANJE IZBORA ZA DVIJE NEDJELJE
  • Dozvoljeni javni skupovi do maksimalno 100 ljudi
  • Aleksandar VUČIĆ: „Spremam se za 26. april, a ako i dođe do pomeranja izbora, pomerićemo ih za dve nedelje, i to ako budemo imali mnogo težu situaciju s koronavirusom nego danas, a ja to ne vidim
  • Najavio je da će u narednim danima razgovarati s predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima da se organizuje što više televizijskih debata, a da se tek u aprilu organizuju mitinzi napolju
  • Niko neće zabranjivati proteste na otvorenom. Pitao sam lekare, rekli su mi da nije problem na otvorenom prostoru jer je u pitanju respiratorna bolest

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odlučeno da se zbog koronavirusa zabrane skupovi u zatvorenom prostoru, osim gdje je manje od stotinu ljudi, i ocijenio da nema smisla zabranjivati skupove napolju.

„Stranka koju vodim (SNS) i koalicija u kojoj je ona, odlučila je da sve skupove napolju i u zatvorenom prostoru, odloži do 1. aprila“, rekao je Vučić poslije sastanka u Predsjedništvu državnog vrha i predstavnika zdravstva.

On je rekao da svi koji hoće da protestuju, slobodno to mogu, ali „da peru ruke“, što je ocijenio kao ključno u odbrani od koronavirusa.

Vučić izjavio je da će se zbog koronavirusa dvoranski sportovi igrati bez publike, dok će navijači moći da prisustvuju fudbalskim utakmicama.

„Sve košarkaške, odbojkaške, rukometne i druge utakmice igraće se bez publike. Fudbalske utakmice mogu da se igraju sa publikom. Jedino što je važno je da perete ruke. I, to je stav lekara, ne moj, perite ruke“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Po Vučićevim rečima, biće dozvoljeni javni skupovi do maksimalno 100 ljudi.

On je rekao da zasad nema razloga da se obustavi nastava u školama, i ocijenio da je bilo „histerije“ u vezi s tim.

Predsjednik Srbije ocijenio je da, u poređenju s „najrazvijenijim“ zemljama EU, Srbija na „veoma dobar“ način drži pod kontrolom situaciju sa širenjem koronavirusa.

On je poslije sastanka državnog vrha s predstavnicima zdravstvenih i drugih institucija potvrdio da je potvrđeno da je 12 osoba u Srbiji zaraženo tim virusom.

„Sve što smo rekli na prvoj konferenciji na ovu temu, ukazujući na ozbiljnost i odgovornost pristupa, ali i pozivajući građane da ne paniče, pokazalo se opravdanim. Mi smo slušali struku, nisu odluke donosili političari već najstručniji ljudi u Srbiji. Shvatili smo da je dobro da se pozovemo na struku, na najbolje lekare u zemlji“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Naveo je da je do 10. marta prekontrolisano više od 71.000 putnika od kojih je pod zdravstveni nadzor stavljeno 265, i da je kontrolom obuhvaćeno više od 2.300 prevoznih sredstava.

Vučić je najavio da će medicinski radnici koji se bore protiv širenja zaraze imati posebne stimulacije: „Videćemo da preko Vlade Srbije napravimo posebne nagrade za njih, na to mogu da računaju“.

Dodao je da nisu tačne tvrdnje u medijima da u školama nema sapuna, već da zbog krađe, nadležni moraju i po „12 puta dnevno“ da iznose sapune u VC-e.

Predsjednik Srbije je izjavio da s obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom, izbori raspisani za 26. april neće biti odloženi.

„Spremam se za 26. april, a ako i dođe do pomeranja izbora, pomerićemo ih za dve nedelje, i to ako budemo imali mnogo težu situaciju s koronavirusom nego danas, a ja to ne vidim“, kazao je Vučić poslije sastanka s predstavnicima medicinskih ustanova u Srbiji.

Najavio je da će u narednim danima razgovarati s predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima da se organizuje što više televizijskih debata, a da se tek u aprilu organizuju mitinzi napolju.

„Niko neće zabranjivati proteste na otvorenom. Pitao sam lekare, rekli su mi da nije problem na otvorenom prostoru jer je u pitanju respiratorna bolest“, naveo je Vučić.

On je rekao da će biti ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa i da je jedna od njih odlaganje otvaranja nekoliko fabrika.

„Otvaranje nekoliko fabrika biće odloženo za nekoliko meseci, zbog poslovne odluke investitora. Posledice tog odlaganja će se osetiti u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine“, rekao je Vučić novinarima o novim mjerama kako bi se spriječilo širenje epidemije.

Uz ocjenu da je „Srbija mala i i siromašna zemlja“, najavio je da će razgovarati s „evropskim partnerima“ kako da joj finansijski pomognu da ublaži ekonomsku štetu od epidemije koronavirusa.   

„Želimo da kao zemlja-kandidat za članstvo u EU, ne budemo isključeni iz paketa dodele pomoći“, rekao je Vučić.

Istakao je da će već tokom predstojeće posjete NJemačkoj o tome razgovarati s kancelarkom Anglom Merkel.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar