Главно РС и матица

Србија правосуђу у БиХ уступа 26 оптужница за ратне злочине над Србима

ОДЛУКА УСЛИЈЕДИЛА НАКОН ВУЧИЋЕВОГ СУСРЕТА СА НОСИОЦИМА НАЈВИШИХ ПРАВОСУДНИХ ФУНКЦИЈА
  • Александар ВУЧИЋ: Ово је једнострани пријатељски чин, нарочито према Бошњацима. Ово значи да ће сви грађани БиХ моћи да уђу у Србију, не плашећи се наводних тајних оптужница које нисмо имали. Ово је важна карика у целом региону. Да ли ће одговорити на то не знам, али је важно да ми покажемо своју добру вољу. Ако буду умели да цене добро, ако не онда ништа

ИНИЦИЈАТИВА о унапређењу сарадње са надлежним органима БиХ у процесуирању ратних злочина и њихових извршилаца на територијама наших земаља, једнострана је иницијатива Србије са циљем слања поруке мира и сарадње, истакао је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питање на чему Србија инсистира у регионалној сарадњи у процесуирању ратних злочинаца, о чему је данас пријеподне имао састанак, казао је да ће тужиоци из Србије разговарати са својим колегама у БиХ јер је Београд спреман да препусти правосуђу БиХ случај Едина Врања у форми оптужнице.

– То је наша једнострана иницијатива. Желимо да пошаљемо поруку мира и сарадње људима у БиХ, пре свега Бошњацима – указао је он.

Према његовим ријечима, овим пријатељским чином ће „сви грађани БиХ моћи да уђу у Србију да се не плаше од наводних тајних оптужница које нисмо имали, јер смо оптужнице у потпуности препустили неком другом“.

– То је важна карика у целом региону. Да ли ће одговорити на то не знам, али је важно да ми покажемо своју добру вољу. Ако буду умели да цене добро, ако не онда ништа, казао је он.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је раније да се 26 држављана БиХ налази на оптужницама правосудних органа у Србији због ратних злочина почињених над Србима и да је Србија спремна да те предмете уступи правосудним органима БиХ, који ће „имати прилику да покажу како изгледа њихова правда и да ли ће неко бити и осуђен“.

Вулин је напоменуо да је ова мјера, која у првом реду показује колико је Србији стало до мира, донијета на данашњем састанку предсједника Србије Александра Вучића са носиоцима највиших правосудних функција у Србији и МУП-а.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар