Главно Скупштина РС

Српска доноси закон који ће забранити примену „Инцковог закона“ на њеној територији

ЗАКОН ОД САМО ТРИ ЧЛАНА ИНИЦИРАО МАРИНКО ДРАГИШИЋ ИЗ УЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ
  • У образложењу наглашено да према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума Високи представник нема надлежност да доноси законе из надлежности државе и ентитета, а да му то право не даје ни тачка ХI/2 Закључака Савјета за имплементацију миру одржане у Бону (Бонска овлашћења)

ПОСЉЕДЊА одлука високог представника у БиХ Валентина Инцка којом је наметнуо Закон о допуни Кривичног закона БиХ не примјењује се на територији Републике Српске, а надлежни органи РС неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примјене одлуке.

Наведено је то у Приједлогу закона о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ који је у хитну процедуру Народној скупштини упутио замјеник шефа Клуба посланика Уједињене Српске Маринко Драгишић, сазнаје „Глас Српске“.

Предложени закон има три члана и ступа на снагу дан након објаве у „Службеном гласнику Републике Српске.“

Као образложење за доношење оваквог закона наведено је то да према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума, Високи представник нема надлежност да доноси законе из надлежности државе и ентитета, а указано је и на чињеницу да тачком ХI/2 Закључака Савјета за имплементацију миру одржане у Бону (Бонска овлашћења), а на која се у својој Одлуци позвао Валентин Инцко, није ништа садржано што би упутило на давање правног основа за доношење закона из надлежности државе и ентитета.

 

– Имајући у виду да је Одлука високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ противна међународном праву, уставном поретку БиХ и РС, принципу уставности и законитости и остваривању и заштити људских права и слобода, довољни су разлози да се донесе Закон о непримјењивању Одлуке високог представника – наведено је у овом приједлогу.

Одлазећи високи представник у БиХ наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.    

– Сједница Народне скупштине Републике Српске поводом одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“ биће одржана у петак, 30. јула – најавио је јуче српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/glas-saznaje-predlozeno-da-se-inckova-odluka-ne-primjenjuje-na-teritoriji-srpske/370537

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар