Влада РС Главно

Српска наредних дана треба да добије 50.000 доза Спутњика В

ЗАЈЕДНО СА ДОДИКОМ ПИСАО ПУТИНУ ПОВОДОМ ДРУГЕ КОМПОНЕНТЕ ТЕ ВАКЦИНЕ
  • Указали руском лидеру да испорука друге компоненте касни, а да крајем јула истиче рок од 90 дана за људе који су већ примили прву дозу
  • „Нико неће морати да се најављује или позива на вакцинацију. Направиће се вакцинални пунктови који ће радити најмање 12 часова дневно, од 8.00 до 20.00 часова, па и суботом. Желимо да искористимо период од наредних мјесец, мјесец и по дана и да прије јесени вакцинишемо све грађане који то желе“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Невесињу да постоји обећање да ће Српска у наредних неколико дана добити 50.000 доза руске вакцине „спутњик ве“ – компоненте два, неопходне за ревакцинацију грађана који су примили прву дозу те вакцине.

Вишковић је рекао новинарима да су на том плану предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и он већ путем руске Амбасаде у БиХ упутили допис предсједнику те земље Владимиру Путину, у коме је апел за допрему друге компоненте руске вакцине, чија испорука касни.

Он је подсјетио да је набавка друге компоненте ове вакцине потребна, јер крајем овог мјесеца истиче рок од 90 дана за људе који су већ примили прву дозу.

„Сигуран сам да наши грађани у том смислу неће бити оштећени или трпити“, поручио је Вишковић.

Он је рекао да Српска овог момента располаже знатно већим количинама вакцина него у претходном периоду, напоменувши да се већ наредне седмице, односно до 15. јула, очекује испорука око 240.000 доза кинеске вакцине.

Додајући да су на располагању и вакцине приспјеле путем донација Мађарске, Малезије и ЕУ, Вишковић је истакао да је на сједници Штаба за ванредне ситуације потписао налоге свим домовима здравља да се крене са озбиљнијим процесом вакцинације.

„У вези с тим, нико неће морати да се најављује или позива на вакцинацију. Направиће се вакцинални пунктови који ће радити најмање 12 часова дневно, од 8.00 до 20.00 часова, па и суботом. Дакле, желимо да искористимо период од наредних мјесец, мјесец и по дана и да прије јесени вакцинишемо све грађане који то желе“, рекао је Вишковић.

Он је изразио наду да ће се на том плану успјети, те је поново позвао грађане да, када поменути процес крене, искористе своје право и прилику да се вакцинишу.

„Вакцина је једини лијек у борби против вируса. Делта сој овог вируса је већ у БиХ и у окружењу и не желимо да нам се у смислу броја заражених понови прољеће ове године“, рекао је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар