Главно РС и матица

Станишић и Симатовић у Хагу осуђени на по 12 година затвора – за оно за шта су већ били ослобођени

ПРОГЛАШЕНИ ОДГОВОРНИМ ЗА ПОМАГАЊЕ И ПОДРЖАВАЊЕ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА У Б. ШАМЦУ

Фото: EPA-EFE/Piroschka van de Wouw/Pool

  • Предсједник судског Вијећа судија Бартон ХОЛ са Бахама: Знали су да су учесници у УЗП и дијелили намјеру да се са великих подручја у Хрватској и БиХ извршењем кривичних дјела из оптужнице присилно и трајно уклони већина несрпског станвништва

МЕХАНИЗАМ за међународне кривичне судове у Хагу осудио је данас бивше челнике Службе државне безбједности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића на по 12 година затвора.

Проглашени су кривим по свих пет тачака оптужнице као помагачи, али не и учесници Удруженог злочиначког подухвата (УЗП).

– Станишић и Симатовић ће остати у притвору Механизма док се не организује њихово пребацивање на мјесто гдје ће издржавати казну – рекао је предсједник судског Вијећа судија Бартон Хол са Бахама.

Они су, како је рекао судија, знали да су учесници у УЗП и дијелили намјеру да се са великих подручја у Хрватској и БиХ извршењем кривичних дјела из оптужнице присилно и трајно уклони већина несрпског становништва.

– Пошто је размотрило све изведене доказе, претресно вијеће није утврдило да је једини разумни закључак који се може извести, тај да су Станишић и Симатовић дијелили намјеру да допринесу остварењу заједничке злочиначке сврхе, сходно томе, из разлога образложених у пресуди, тужилаштво није ван разумне сумње доказало да су оптужени учествовали у УЗП-у – децидан је био судија Хол.

Међутим, како је додао, вијеће се увјерило у то да су оптужени пружали практичну помоћ, што је имало значајан утицај на извршење кривичних дјела убиства, присилног премјештања и прогона почињених у тадашњем Босанском Шамцу, као и да су њихове радње помогле у извршењу тих кривичних дјела.

– Сходно томе, вијеће је констатовало да су одговорни за помагање и подржавање кривичних дјела у Босанском Шамцу – убиства, депортације, присилно премјештање и прогоне, али да нису одговорни за планирање, наређивање, или помагање и подржавање било ког другог кривичног дјела из оптужнице – напоменуо је судија.

Нагласио је да су проглашени кривим за помагање по тачкама 1 до 5 оптужнице и додао да ће им се у казну урачунати вријеме које су провели у притвору.

Ово је друга првостепена пресуда, на коју и њихова одбрана и тужилаштво имају право да уложе жалбе.

Пресуда им је изречена након поновљеног суђења, јер је прва, којом су били ослобођени од свих оптужби, укинута по жалби тужиоца 2015. године.

Изрицању пресуде присуствовали су и Станишић и Симатовић, који су били на привременој слободи у Србији, али су 24. јуна враћени у притворску јединицу у Хагу.

Станишић је био начелник Службе државне безбједности (ДБ) МУП-а Републике Србије, а Симатовић његов замјеник.

Симатовић и Станишић су ухапшени 13. марта 2003. у Србији. Симатовић је пребачен у Хаг 30. маја, а Станишић 11. јуна 2003. године.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар