Главно Скупштина РС

Стевандић: Већ постоје приједлози како да се дијаспора укључи у институције Српске

ЈЕДНА ОД ИДЕЈА ЈЕ ДА ИМА ПРЕДСТАВНИКЕ У РАДНИМ ТИЈЕЛИМА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС
  • Ненад СТЕВАНДИЋ: У будућности бисмо могли створити и услове да представници дијаспоре имају своје посланике у Народној скупштини РС. За то ће, наравно, бити потребна уставна измјена

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине РС и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић потврдио је да су према Влади Српске већ упућени одређени приједлози о томе како би представници дијаспоре могли да буду заступљени у институцијама Српске.

– Мислим да ћемо врло брзо донијети одлуку да представници дијаспоре учествују у раду институција, као и одлуку о потреби измјене прописа у том правцу. Једна од могућности је да буду заступљени у законодавним тијелима Народне скупштине, одборима и да имају сталне, акредитоване представнике. Пошто синдикат може да износи своје мишљење у НС РС, као и Борачка организација или послодавци, чији представници учествују у тачкама које се њих тичу, било би веома добро да донесемо интерне акте који би омогућили и представницима дијаспоре да учествују на такав начин у раду НС РС. Имали би могућност да се обраћају и да имају уводне и завршне ријечи – каже Стевандић.

Он, међутим, додаје да би у будућности могли да се створе и услови да представници дијаспоре имају своје посланике у Народној скупштини РС, додајући да ће за то бити потребна уставна измјена.

– Морају се мијењати законски прописи и Устав да би се могли бирати. Мислим да је и једна и друга заступљеност добра и да то треба хитно урадити. Наш Одбор за међународне односе је већ упутио писмо Влади РС да се створе услови за конкретнију сарадњу са дијаспором. Већ смо припремили конкретне приједлоге у том правцу. Мислим да је то битно, поготово што нам се, нажалост, дијаспора повећава – додаје Стевандић.

Потпредсједник водеће европске телекомуникационе компаније Борислав Тадић, иначе поријеклом из Бањалуке, оцењује за srpskainfo.com веома важним да представници дијаспоре буду заступљени у раду институција Српске.

– Имајући у виду растућу бројност, квалитет и допринос дијаспоре, сматрам да би њени истакнути представници требало да буду заступљени не само у парламенту, већ и у другим институцијама од значаја за нашу земљу, попут Академије наука и умјетности, Инвестиционо-развојне банке или Привредне коморе. При избору или делегацији представника треба посветити највише пажње могућности њиховог активног анганжмана и мјерљивог доприноса друштву – каже Тадић.

У Бањалуци је средином фебруара одржан Први форум дијаспоре, који је окупио око 100 учесника из 26 земаља.

Том приликом предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је потенцијал дијаспоре огроман и да је то снага коју РС и Србија не користе на адекватан начин. Он је рекао да ће се на основу закључака скупа институционализовати сарадња са дијаспором и то највјероватније кроз закон о дијаспори.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар