Главно Федерација/БиХ

Суд БиХ одбио оптужницу против Османа Мехмедагића, Селме Цикотића и Муриза Друшкића

ОЦИЈЕНИО ДА НИСУ ПОЧИНИЛИ КРИВИЧНО ДЈЕЛО ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА ИЛИ ОВЛАШТЕЊА
  • Суд БиХ позвао релевантне међународне институције, ОЕБС, ОХР, америчку Амбасаду, Делегацију ЕУ и друге, да изврше мониторинг у овом предмету и остваре увид у судски дио списа с циљем информисања о раду Суда у овом, као и у осталим предметима

СУДИЈА за претходно саслушање Суда БиХ донио је рјешење којим се одбија оптужница Тужилаштва БиХ против Османа Мехмедагића, Селме Цикотића и Муриза Друшкића, због кривичног дјела злоупотреба положаја или овлаштења.

Из Суда БиХ саопштено је да је против наведеног рјешења Тужилаштво БиХ благовремено изјавило жалбу, која је данас, одлуком ванпретресног вијећа, у цјелости одбијена као неоснована, чиме је првостепено рјешење потврђено.

У саопштењу се наводи да жалба Тужилаштва БиХ ни на који начин није оспорила законитост и правилност првостепене одлуке.

Ванпретресно вијеће је у потпуности прихватило аргументацију из првостепеног рјешења, те у поступку по жалби, још једном пропитујући наводе Тужилаштва БиХ, утврдило да је закључак о непостојању основане сумње у потпуности исправан, односно да оптужница не испуњава основни услов за потврђивање.

Вијеће је констатовало да из достављених доказа у односу на осумњичене Мехмедагића, Друшкића и Цикотића није утврђена основана сумња да су остварена битна обиљежја бића кривичног дјела `злоупотреба положаја или овлаштења`.

У саопштењу се истиче да због све учесталијих покушаја нарушавања интегритета судија и Суда БиХ, којима је циљ обезвриједити његов углед и ауторитет, а због развијене институционалне транспарентности, Суд БиХ позива релевантне међународне институције, ОЕБС, ОХР, америчку Амбасаду, Делегацију ЕУ и друге, да изврше мониторинг у овом предмету и остваре увид у судски дио списа, с циљем информисања о раду Суда у овом, као и у осталим предметима.

Суд БиХ одлучно одбија све наведене покушаје, наставља да извршава своје надлежности у складу с владавином права, доносећи одлуке искључиво на основу закона и расположивих доказа, наводи се у саопштењу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар