Главно РС и матица

Судија бањалучког Окружног суда Милан Благојевић доставио ВСТС своју протест-оставку

БИО ЈЕ ЈЕДИНИ КОЈИ ЈЕ ОДБИО ДА СУДИ ПО ИНЦКОВОМ `ЗАКОНУ` О ДРЖАВНОЈ ИМОВИНИ БиХ

Милан Благојевић

  • У тексту оставке нагласио: „Послије најновије противправне одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка, од 23. јула 2021. године, то насиље не желим више да трпим нити да будем судија у правосуђу у којем се од судова на противправан начин захтјева да штите насиље ОХР“

МИЛАН Благојевић, судија Окружног суда у Бањалуци, како је и најавио, поднио је Високом судском и тужилачком савјету БиХ оставку на функцију судије.

„Послије најновије противправне одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка, од 23. јула 2021. године, то насиље не желим више да трпим нити да будем судија у правосуђу у којем се од судова на противправан начин захтјева да штите насиље ОХР“, написао је Благојевић у тексту оставке коју је послао Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

У даљем тексту, Благојевић од ВСТС тражи да на првој наредној сједници, а у складу са Законом о ВСТС-у донесе одлуку и утврди престанак његовог судијског мандата.

Благојевић је једини судија у БиХ који је одбио да суди по наметнуом закону.

Он је у спору, односно тужби града Бањалука против Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове (РУГИП) одбио да примјени Закон о привременој забрани располагања државном имовином БиХ који је наметнуо високи представник.

Након тога, а и због текстова које је написао на ту тему, добио је отворену пријетњу од самог Инцка који му је поручио да мора сносити санкције, па је касније против њега покренут и дисциплински поступак који још није окончан.

У образложењу те своје пресуде, Благојевић је између осталог навео да су овлаштења високог представника одређена Анексом 10 Дејтонског мировног споразума те да ниједна од одредаба тог споразума високом представнику не даје право да преузме законодавну власт у БиХ тј. да намеће било који закон или други правни пропис.

То право – нагласио је – високом представнику није дато ни од стране Савјета безбједности Уједињених нација.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар