Главно Скупштина РС

Шулић: Децембарске одлуке о враћању надлежности нису изашле изван дејтонских оквира

ПОТПРЕДСЈЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС РАЗГОВАРАО СА ЗЕЛЕНИМ ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦИМА
  • Гости Народне скупштине РС дошли да уверењем да њене одлуке о враћању надлежности удаљавају БиХ од ЕУ, те да угрожавају територијални интегритет БиХ
  • Денис ШУЛИЋ им предочио да је у БиХ највећи проблем Трговска гора гдје Хрватска планира да одлаже нуклеарни отпад, те је од њих затражио да се „ухвате у коштац са им питањем“

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да одлукама у вези са враћањем надлежности са БиХ на Републику Српску, које је су донесене у децембру прошле године, парламент Српске није изашао из оквира који му је дао Дејтонски споразум.

Шулић је послије разговора са европарламентарцима у Бањалуци рекао новинарима у Народној скупштини да је Република Српска позвала Федерацију БиХ /ФБиХ/ на разговоре, али да још нема саговорника из тог ентитета.

„Позивамо људе из ФБиХ да разговарамо о будућности БиХ и надамо се да ћемо добити било какав одговор о овом питању, па и ако га и не желе, како бисмо знали да ли у БиХ имамо партнере за разговоре. Нажалост, још немамо одговора из ФБиХ“, рекао је Шулић.

Навео је да ће о свим важним документима који се тичу Српске и српског народа одлучивати посланици у Народној скупштини Српске.

Он је нагласио да је у разговору са европарламентарцима који су из Странке зелених истакао да је у БиХ највећи проблем Трговска гора гдје Хрватска планира да одлаже нуклеарни отпад, те да је од њих затражио да се ухвате у коштац са овим питањем.

Шулић каже да очекује подршку, те истиче да ће са свим који долазе из ЕУ разговарати о том важном питању.

Он је поновио став Народне скупштине Српске о украјинској кризи. Рекао је да Српска треба да заузме неутралан став, те да не дозволи да се на дневни ред институција БиХ ставе било какве санкције.

„Српска остаје окренута ЕУ, али поштујући своје интерсе“, нагласио је Шулић.

Европски парламентарци сматрају да у БиХ треба разговарати о економији, као и да је важно да будућност БиХ буде у ЕУ, те да на том путу има много препрека које треба уклонити.

Они сматрају да „одлуке Народне скупштине о враћању надлежности удаљавају БиХ од ЕУ“, те да угрожавају територијални интегритет БиХ. Европски парламентарци кажу и да је ЕУ потребна подршка БиХ у осуди руске специјалне операције у Украјини.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар