Glavno Svijet

Švedska akademija i Nobelova fondacija: Nagrada Handkeu ne može biti oduzeta

TAKVA MOGUĆNOST UOPŠTE NIJE PREDVIĐENA NJIHOVIM STATUTIMA
  • Mikael OSTLUND, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji: Nijedan od odbora za dodelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena

NOBELOVA nagrada ne može biti oduzeta, jer se u statutu Nobelove fondacije ne spominje takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.

Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije potvrdili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutu Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena“, rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodelom tog priznanja.

Odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu razbjesnela je posebno Albance i Bošnjake, koji za austrijskog pisca i velikog prijatelja srpskog naroda tvrde da negira genocid u Srebrenici i da je pozivao na odbranu bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da ju je on dobio zbog, „jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja“.

(Tanjug)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar