Главно Федерација/БиХ

Тегелтија: Главни тужилац БиХ Гордана Тадић и њен син под појачаним обезбјеђењем

ЗБОГ СЛУЧАЈА „РЕСПИРАТОРИ“ НАЗИВАЈУ ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉЕМ ДРЖАВЕ И БОШЊАКА
  • Милан ТЕГЕЛТИЈА: „Не врши се само очигледан политички притисак на правосудне институције у појединачном предмету с циљем прејудицирања исхода кривичног поступка и исходовања одређених одлука, него и ствара атмосфера јавног линча према главном тужиоцу и поступајућим тужиоцима у том кривичном предмету“

ПРЕДСЈЕДНИК Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија изјавио је Срни да је од главног тужиоца БиХ Гордане Тадић обавијештен да су њој и њеном сину упућене пријетње које угрожавају њихову безбједност.

Тегелтија је истакао да је још синоћ тим поводом разговарао са министром безбједности у Савјету министара Фахрудином Радончићем и затражио да „одмах буду предузете све законске мјере у заштити главног тужиоца и њене породице“.

„Овакве пријетње и угрожавање личне безбједности носилаца правосудних функција посљедица су политичких етикетирања и таргетирања главног тужиоца и поступајућих тужилаца као својеврсних непријатеља државе и једног народа“, упозорио је Тегелтија.

Гордана Тадић

Он је навео да су посљедњих дана изречене „очигледне, флагрантне и изузетно опасне политичке изјаве“ усмјерене према носиоцима правосудних функција, посебно према главном тужиоцу и поступајућим тужиоцима тужилаштва БиХ у вези са предметом везаним за набавку респиратора у Федерацији БиХ.

„Оваквим изјавама се не само врши очигледан политички притисак на правосудне институције у појединачном предмету с циљем прејудицирања исхода кривичног поступка и исходовања одређених одлука, него и ствара атмосфера јавног линча према главном тужиоцу и поступајућим тужиоцима у том кривичном предмету“, рекао је Тегелтија.

Предсједник ВСТС-а је истакао да у демократакој земљи носиоци правосудних функција свој посао морају обављати „без да их се политички етикетира и таргетира као непријатеље државе или једног народа и на тај начин ствара атмосфера јавног линча према тужиоцима, која може резултирати озбиљним пријетњама по личну безбједност њих и њихових породица, као и у овом случају“.

„У демократској земљи такво нешто је апсолутно незамисливо и недопустиво и зато понављам свој позив да се одмах престане са оваквим изјавама и саопштењима према носиоцима правосудних функција, те захтјев свим надлежним институцијама да се хитно истраже све пријетње и угрожавање безбједности носилаца правосудних фунција“, поручио је Тегелтија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар