Главно Федерација/БиХ

Тегелтија: Иза изложбе о „геноциду у Сребреници“ стоје само Турковић и дио њеног министарства

УКАЗАО ДА ЈЕ ТО „ЈЕДНА У НИЗУ НЕПОТРЕБНИХ ИНИЦИЈАТИВА“
  • Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је, без неопходне сагласности Предсједништва БиХ, писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у сједишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, „геноциду у Сребреници“
  • Зоран ТЕГЕЛТИЈА: „Ту изложбу не могу да припреме институције него појединци. Лично мислим да то не зависи од Министарства иностраних послова него од домаћина који треба да то организује и да ће домаћин имати у виду са киме разговара и да иза те иницијативе не стоје институције БиХ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да је иницијатива министра иностраних послова Бисере Турковић о изложби у сједишту УН у Њујорку посвећеној, како је навела, „геноциду у Сребреници“, једна у низу непотребних иницијатива иза које не стоје институције БиХ него само један министар и дио министарства.

Тегелтија је рекао да би домаћин коме је та иницијатива упућена морао да има у виду да то није иницијатива једне институције него појединца.

Ту изложбу не могу да припреме институције него појединци. Лично мислим да то не зависи од Министарства иностраних послова него од домаћина који треба да то организује и да ће домаћин имати у виду са киме разговара и да иза те иницијативе не стоје институције БиХ“, изјавио је Тегелтија новинарима у Костајници.

Према његовим ријечима, ово је, нажалост, ово једна у низу непотребних иницијатива Министарства иностраних послова.

Он је истакао да то министарство има много важних тема за грађане БиХ којима се, нажалост, не бави или се не бави у довољној мјери.

„Већ се бави причом о прошлости, о неким својим личним ставовима и питањима, умјесто да се бавимо питањима од важности за грађане БиХ, почевши од вакцина, што би било много важније да смо употребили ту енергију, политички утицај, своје путовање, а не да отварамо оне теме о којима не постоји ни минимум сагласности у БиХ, па ни у региону“, истакао је Тегелтија.

Он је рекао да лично не види разлога да домаћин прихвати такву иницијативу.

Тегелтија је данас у Костајници изјавио да је важно да је започета санација објеката за становање грађана ове општине након снажног земљотреса у децембру прошле године и да ће сви скупа помоћи да се санирају и институције од јавног интереса у овом мјесту.

Тегелтија је подсјетио да је Савјет министара донио одлуку да уплати 100.000 КМ за ову општину за санацију посљедица снажног земљотреса.

Он је рекао да је у разговору са начелником ове општине рекао да планирају одређене пројекте и конкретне захтјеве за поједине, прије свега јавне институције.

„Спремни смо пратити покушај санирања ових објеката“, навео је Тегелтија новинарима током посјете општини Костајница са предсједником Српске Жељком Цвијановић поводом обиљежава крсна слава општине и Храма Свете Тројице – Духови.

Он је истакао да је очигледно да је у овом тренутку обезбијеђено највише средстава за санацију приватних објеката, што је, свакако, и најважније да људи могу да се врате у своје куће, али да онда остаје питање смјештаја локалне управе, образовних и институција културе.

„Важно је да је започета санација објеката за становање грађана Костајнице, а онда ћемо сви скупа помоћи да се санирају и институције од јавног интереса“, истакао је Тегелтија.

Цвијановићевој и Тегелтији су током посјете општини Костајница уручене плакете поводом прославе крсне славе општине, у знак захвалности за несебичну помоћ у санацији посљедица земљотреса.

Предсједник Српске и предсједавајући Савјета министара присуствовали су литургији у Храму Свете Тројице у Костајници, те положили вијенце на споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Крајем децембра прошле године разоран земљотрес са епицентром у Хрватској нанио је штету и општинама у Републици Српској, међу којима највише општини Костајница.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је, без неопходне сагласности Предсједништва БиХ, писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у сједишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, „геноциду у Сребреници“.

Глас Српске“ наводи да овим Турковићева, заједно са амбасадором БиХ у Мисији Уједињених нација у Њујорку Свеном Алкалајем, припрема нови дипломатски скандал и шокантан потез.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар