Главно Федерација/БиХ

Тегелтија: на прољеће све што се односи на враћање имовине Фати Орловић

СПЦ ВЕЋ ИЗУЗЕЛА СВУ „ПОКРЕТНУ ИМОВИНУ“, А УКЛАЊАЊЕ ЦРКВЕ КОШТАЋЕ 77.000 КМ
  • Њој је већ исплаћено 5.000 евра, а још двјема оспобама – по 2.000 евра

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара Зоран Тегелтија изразио је увјерење да ће на прољеће бити окончан комплетан процес у вези са спровођењем пресуде Суда за људска права која се односи на враћање имовине Фати Орловић.

Тегелтија је, одговарајући на питање делегата у Дому народа парламента БиХ Дениса Бећировића везано за враћање имовине и уклањање цркве из дворишта Фате Орловић, подсјетио да је пресудом Европског суда за људска права дефинисано да БиХ без одгађања, најкасније до три мјесеца од правоснажности пресуде, односно до 1. априла 2020. године предузме све мјере ради осигурања извршења пресуде.

„Пресудом је дефинисано да се уклони црква са имовине апликанта. Такође је дефинисано да се у року од три мјесеца од правоснажности исплати износ од 5.000 евра првој апликантици и по 2.000 евра свим другим апликантима“, рекао је Тегелтија на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједавајући Савјета министара је нагласио да је на основу пресуде Министарство за људска права и избјеглице у комуникацији са надлежним институцијама Републике Српске гдје су били представници Генералног секретаријата Владе Српске, Секретаријата за расељена лица и Секретаријата за вјере Републике Српске и Републичке дирекције за обнову и изградњу, општине Братунац и представници Српске православне цркве (СПЦ).

„Договорено је да Секретаријат за расељена лица Републике Српске буде носилац активности везано за пресуду овог суда, што подразумијева и уклањање цркве са земљишта“, рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је СПЦ из цркве уклонила покретну имовину, а трошкови уклањања цркве утврђени су на износ од 77.000 КМ.

„Према информацији коју смо добили, због епидемије ковида 19 заустављен је процес уклањања цркве и биће настављен на прољеће. Кад су у питању новчани износи, материјална штета права апликанту Фати Орловић је исплаћена 3. фебруара 2020. године, као и за три апликантице по 2.000 евра“, прецизирао је Тегелтија.

Он је напоменуо да за апликанта који се налази у САД, због недостатка адекватних рачуна, средства нису исплаћена.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар