Вјере Главно

Томо Вукшић – нови Врхбосански надбискуп – биће представљен у сарајевској катедрали 12. марта

ПАПА ФРАЊО ПЕНЗИОНИСАО КАРДИНАЛА ВИНКА ПУЉИЋА КОЈИ ЈЕ НАПУНИО 75 ГОДИНА
  • Папину одлуку је надбискупима Пуљићу и Вукшићу у Надбискупској резиденцији саопштио отправник послова у Апостолској нунцијатури у главном граду БиХ Амаури Медина Бланко

ПАПА Фрања пензионисао је Врхбосанског надбискупа, кардинала Винка Пуљића, кога ће на овом положају наслиједити досадашњи надбискуп коадјутор Томо Вукшић, објављено је данас у Ватикану и Сарајеву.

Вијест о пензионисању надбискупа Пуљића објавила је данас Света столица на својим интернет страницама, док је надбискупима Пуљићу и Вукшићу папину одлуку у просторијама Надбискупске резиденције у главном граду БиХ објавио отправник послова у Апостолској нунцијатури Амаури Медина Бланко, објавила је Врхбосанска надбискупија, преноси Хина.

Кардинал Пуљић је у септембру 2020. године понудио одрицање од службе будући да је навршио 75 година, што је морао да учини по Канонскоме праву.

За Врхбосанског надбискупа Винка Пуљића је прије пуних 31 године именовао папа Јован Павле II.

Током грађанског рата у БиХ Пуљић је остао у Сарајеву, а због истрајног настојања око прекида сукоба и међусобног помирења, као и позива на дијалог папа, Јован Павле II га је 30. октобра 1994. именовао кардиналом Свете Римске Цркве.

Винко Пуљић

Тиме је постао први кардинал у историји Босне и Херцеговине.

Његов наслиједник Томо Вукшић је свештеник Мостарско-дувањске бискупије, гдје је заређен 29. јуна 1980. године.

Вршио је бројне црквене дужности, а неко вријеме боравио је у Папинском хрватском заводу светог Јеронима.

Након преузимања дужности, Вукшић је у обраћању рекао да ће међу приоритетима његовог службовања бити изградња слоге и суживота, “љубоморно пазећи да се поштују и чувају достојанство сваког човјека и народа, као и појединачна људска права и колективна права свакога народа и мањинских група”.

Литургијско представљање надбискупа Вукшића народу биће у сарајевској катедрали 12. марта, извијестили су из Врхбосанске надбискупије, наводи Хина.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар